Aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară în România

Având în vedere creşterea sferei de aplicare a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară în România, am considerat necesară crearea unei pagini care să prezinte informaţii de interes pentru societăţile şi profesioniştii implicaţi în raportarea financiară în conformitate cu IFRS.

În cadrul legal privind aplicarea IFRS în România prezentăm reglementările naţionale care impun sau permit entităţilor prezentarea situaţiilor financiare în conformitate cu IFRS.

După emiterea lor de către IASB, standardele şi interpretările trebuie aprobate pentru a fi aplicate in Uniunea Europeană. Procesul de aprobare este asistat din punct de vedere tehnic de EFRAG http://www.efrag.org/Front/Home.aspx. Standardele Internaţionale de Raportare Financiară adoptate la nivelul Uniunii Europene sunt publicate în regulamentele europene. Prezentăm o situaţie a regulamentelor europene de adoptare a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară emise până la 31.12.2012.

EFRAG revizuieşte periodic situaţia adoptării modificărilor produse în referenţialul internaţional la nivelul Uniunii Europene. Regăsiţi această situaţie la adresa:

http://www.efrag.org/Front/c1-306/Endorsement-Status-Report_EN.aspx

Referenţialul internaţional este dinamic, suportând revizuiri periodice. De aceea, entităţile trebuie să aibă o viziune proactivă şi să urmărească prevederile IFRS care vor intra în vigoare în viitor pentru a decide modificările care trebuie aduse sistemelor şi proceselor. Prezentăm în acest sens modificările Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară ce afectează raportarea anului 2012  şi proiecte IASB şi IFRIC care vizează referenţialul internaţional.

În vederea informării entităţilor şi profesioniţilor contabili implicaţi în procesul de trecere la IFRS prezentăm câteva aspecte tehnice privind trecerea la IFRS şi aplicarea pentru prima dată a IFRS (IFRS), analiza unor diferenţe dintre politicile contabile prevăzute de OMFP 3055/2009 şi cele solicitate de IFRS şi identificarea surselor posibile de retratări în procesul de trecere la IFRS precum şi prevederile fiscale aplicabile entităţilor care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.


Ghid privind tratamentul contabil si fiscal al unor operaţii efectuate de entităţile care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificările si completările ulterioare.