Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 14 februarie 2022

Philippe Arraou a participat la conferința președinției franceze a Consiliului UE privind facturarea electronică

Joi, 10 februarie, președintele ETAF, Philippe Arraou, a participat la o conferință ministerială cu privire la facturarea electronică, organizată de președinția franceză a Consiliului UE. Participanții au discutat viitoarea reformă franceză a facturării electronice, care se va aplica companiilor mari de la 1 iulie 2024 și se va extinde progresiv pentru toate companiile în 2026, precum și sistemele existente din Italia, Spania și Portugalia. În timpul conferinței, Maria Elena Scoppio, director pentru impozitare indirectă și administrație fiscală la Comisia Europeană, a amintit că în prezent Comisia lucrează la un pachet privind TVA în era digitală care ar putea fi adoptat până la sfârșitul lunii octombrie 2022. Comisia analizează cele mai bune opțiuni pentru a fi propuse statelor membre, recunoscând în același timp nevoia de flexibilitate datorată particularităților naționale, a declarat aceasta. Potrivit lui Philippe Arraou, este regretabilă absența dorinței statelor membre de a progresa la nivelul UE în ceea ce privește problema facturării electronice.

Comisia propune extinderea până în 2025 a două măsuri antifraudă privind TVA

Comisia a publicat joi, 10 februarie, o propunere pentru o directivă care să extindă până la sfârșitul lui 2025 perioada de aplicare pentru două măsuri antifraudă incluse în Directiva TVA din 2006: ● posibilitatea ca statele membre să aplice mecanismul de taxare inversă pentru a combate frauda existentă în furnizarea de bunuri și servicii; și ● posibilitatea de a utiliza mecanismul de reacție rapidă pentru a combate frauda prin aplicarea mecanismului de taxare inversă în situații specifice. Ambele articole au fost extinse cu succes până la 30 iunie 2022 pentru a coincide cu data previzionată inițial la care va intra în vigoare sistemul definitiv privind TVA. Totuși, întrucât negocierile referitoare la acest dosar sunt blocate în Consiliul UE, Comisia consideră că este adecvată prelungirea acestor măsuri până la sfârșitul lui 2025. Dacă sistemul definitiv privind TVA sau viitoarea propunere referitoare la TVA în era digitală (previzionată momentan pentru anul 2022) intră în vigoare înainte de 2025, articolele 199a și 199b vor fi modificate. În caz contrar, se va analiza o extindere suplimentară a ambelor articole, a adăugat Comisia. Părțile interesate pot transmite observațiile referitoare la propunere, până la 7 aprilie, aici.

Zece țări terțe se vor alătura listei gri a UE în scopuri fiscale

Miercuri, 9 februarie, ambasadorii statelor membre UE au aprobat o revizuire a listei negre și a listei gri ale paradisurilor fiscale. Potrivit unui proiect, alte zece țări vor intra pe lista gri a jurisdicțiilor cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective: Rusia, Belize, Israel, Tunisia, Vietnam, Bahamas, Bermuda, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos. Totuși, lista neagră UE a jurisdicțiilor care sunt necooperante pe probleme fiscale va rămâne neschimbată, cu Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Republica Vanuatu. Așa cum se preconiza, Turcia va evita din nou includerea pe lista neagră și va rămâne pe cea gri. Revizuirea celor două liste va fi adoptată oficial la 24 februarie.

Importanța educației contribuabililor, în atenția părților interesate

Marți, 8 februarie, în timpul unei conferințe online organizate de ACCA și IFAC, în colaborare cu OCDE, mai multe părți interesate au dezbătut modul de stimulare a educației contribuabililor pentru a crește încrederea publică în fiscalitate. Sunt mai multe modalități în care cetățenii pot acumula cunoștințe și își pot întări încrederea în sistemul fiscal, cum ar fi educația contribuabililor cu privire la sistemul fiscal, furnizarea către aceștia a unor justificări pentru modificări specifice în legislația fiscală sau reducerea complexității, a declarat Helen Brand, CEO al ACCA. Cu acest prilej, Grace Perez-Navarro, director adjunct al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE, a prezentat un raport din partea OCDE referitor la educația contribuabililor. Agnija Rasa, directorul adjunct al Departamentului pentru Managementul programelor și instruire la nivel UE din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene, a prezentat Portalul de învățare UE privind impozitele și taxele vamale, precum și portalul TAXEDU lansat recent ca fiind instrumente utile pentru îmbunătățirea educației contribuabililor în aspecte fiscale. Eurodeputatul Victor Negrescu (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, România) a declarat că este nevoie de o strategie pentru a încuraja educația fiscală și un cadru general de învățare la nivelul UE. Acesta a propus constituirea unui grup de părți interesate care să continue schimbul de idei pe această temă și să-și asume un rol de conducere în promovarea educației fiscale.

CE: O propunere referitoare la moneda euro digitală va fi prezentată la începutul lui 2023

Comisia Europeană plănuiește, potrivit raportărilor, să prezinte o propunere pentru o monedă euro digitală la începutul anului 2023. Comisarul UE pentru finanțe, Mairead McGuiness, a făcut anunțul miercuri, 9 februarie, în cadrul unei conferințe organizate de Afore Consulting. Propunerea ar trebui să fie baza legală pentru activitatea pe care o derulează Banca Centrală Europeană (BCE) cu privire la o monedă euro digitală. În prezent, BCE face teste și preconizează că va începe să lucreze la un prototip la sfârșitul lui 2023. Comisia Europeană ar trebui să lanseze o consultare publică cu privire la o monedă euro digitală în următoarele săptămâni, urmată de o analiză de impact pentru a examina ce măsuri de protecție sunt necesare pentru a preveni destabilizarea sistemului financiar.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Written by