Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 22 noiembrie 2021

Acord încheiat cu privire la bugetul UE pentru 2022

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la bugetul UE pentru anul 2022 în seara zilei de luni, 15 noiembrie, stabilind angajamente totale de 169.515.800 milioane de euro și plăți de 170.603.300 milioane de euro. Bugetul prioritizează redresarea economică, lupta împotriva schimbărilor climatice, precum și tranziția digitală și cea către o economie verde. De asemenea, rămân suficiente resurse sub plafoanele de cheltuieli ale cadrului financiar multianual 2021-2027 pentru a-i permite UE să reacționeze la necesitățile neprevăzute. Defalcarea completă pe rubrici este disponibilă aici. Consiliul UE și Parlamentul European trebuie acum să aprobe separat textul comun – la 23 noiembrie – Consiliul, iar Parlamentul, la 25-26 noiembrie.

Transparența fiscală rămâne o prioritate pentru UE

În discursul său din sesiunea de deschidere a ședinței plenare a Forumului Global al OCDE cu privire la transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale de miercuri, 17 noiembrie, Benjamin Angel, directorul pentru impozitare directă și coordonare fiscală la Comisia Europeană, a oferit asigurări că transparența rămâne o prioritate pentru UE.  Oficialul a amintit că 2021 este primul an al implementării celui de-al șaselea amendament al Directivei privind Cooperarea administrativă în domeniul impozitării (DAC6) și că în primele luni au fost înregistrate 32.000 de rapoarte privind potențiale practici fiscale agresive. Benjamin Angel a afirmat că recentul scandal „Pandora Papers” a relevat necesitatea unor măsuri suplimentare, iar Comisia lucrează la o propunere privind DAC8 de a include criptoactivele în domeniul de aplicare al acesteia și de a acoperi schimburile de decizii fiscale care privesc persoanele fizice.

Statele OCDE favorizează o mare parte din evaziunea fiscală, conform Tax Justice Network

Statele pierd anual un total de 483 de miliarde de dolari în impozite din cauza abuzurilor fiscale globale, potrivit ediției din 2021 a raportului State of Tax Justice, publicată marți, 16 noiembrie, de organizația Tax Justice Network. Din cele 483 de miliarde de dolari pierduți anual, 312 miliarde de dolari se datorează abuzurilor fiscale corporative transfrontaliere ale companiilor multinaționale, iar 171 de miliarde de dolari se datorează abuzurilor fiscale offshore desfășurate de persoane cu averi mari. Potrivit raportului, statele OCDE favorizează 78% din evaziunea fiscală anuală. Autorii atribuie 55% din pierderi Regatului Unit al Marii Britanii, Țărilor de Jos, Luxemburgului și Elveției. Regatul Unit al Marii Britanii și teritoriile dependente sunt responsabile pentru o treime dintre pierderile fiscale corporative, potrivit raportului. Tax Justice Network recomandă guvernelor să introducă un impozit pe profitul excedentar pentru companiile multinaționale care realizează profituri excedentare pe perioada pandemiei, cum ar fi companiile digitale globale, pentru a stopa abuzurile privind transferul profiturilor. De asemenea, organizația le solicită acestora să introducă un impozit pe avere pentru a finanța răspunsul la pandemia de COVID-19, cu rate punitive pentru activele offshore cu proprietari necunoscuți.

PE pregătește recomandări cu privire la Golden Visas

Comisia LIBE a Parlamentului European pregătește un raport din proprie inițiativă cu privire la cetățenia și reședința acordate prin programele de investiții (așa-numitele „Golden Visas”). Eurodeputata Sophie in’t Veld (Partidul Renew Europe, Țările de Jos) și-a publicat recent proiectul de raport, în care solicită o eliminare graduală la nivelul Uniunii a acordării cetățeniei prin intermediul programelor de investiții până în 2025 și militează pentru o reglementare a intermediarilor implicați în aceste activități. Eurodeputații tratează subiectul din diferite perspective, de la exigențele privind reședința până la spălarea banilor și controalele de securitate, enumerate într-o serie de documente de lucru disponibile aici.

BCE informează eurodeputații cu privire la planul său privind moneda euro digitală

Joi, 18 noiembrie, Fabio Panetta, un membru al Consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene (BCE), i-a pus la curent pe eurodeputații Comisiei ECON din Parlamentul European cu privire la planul BCE pentru crearea unei monede euro digitale până în 2026 care ar putea fi utilizată pentru toate tipurile de plăți. Ca argumente, acesta a invocat necesitatea adaptării la noua realitate a plăților din Europa, atingerea unui grad sporit de independență a Europei, în contextul în care furnizorii din țări terțe procesează 70% dintre tranzacțiile cu cardul din UE, lansarea unor servicii inovative și confidențialitatea datelor utilizatorilor. Fabio Panetta a accentuat importanța furnizării unei monede digitale care îndeplinește o cerință legată de securitate și costuri minime de tranzacție și a declarat că scopul nu este eliminarea numerarului sau a banilor comerciali furnizați de bănci. Chiar dacă Comisia Europeană este încă departe de a propune un proiect de lege pe această temă, el a făcut apel la eurodeputați să contribuie, atunci când va fi momentul, la transformarea în lege a planului privind moneda euro digitală.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Written by