MF prelungește perioada de acordare a garanțiilor și crește plafonul maxim al granturilor din cadrul Programului IMM Factor

Ministerul Finanțelor (MF) intenționează, printr-un proiect de OUG, să simplifice și să flexibilizeze OUG nr. 46/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. „Îmbunătățirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atât cerințelor sectorului IMM în contextul actual, cât și derulării corespunzătoare a Programului de către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare din România”, precizează instituția, într-un comunicat.

Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente până la data de 31 decembrie 2021. Totodată, se prelungește și perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.

De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by