Topul mondial al primelor zece firme de contabilitate

(Sursă: International Accounting Bulletin, articol de Vincent Huck)

În fiecare an, revista online International Accounting Bulletin publică topul său global care include rețele și asociații în funcție de venituri și numărul de angajați la nivel mondial și regional.

Conform raportului pe 2016 publicat recent:

„Deloitte revine în top, detronând PwC de pe primul loc cu o diferență de 904 milioane USD, cu venituri din onorarii de 36,8 miliarde USD în anul care s-a încheiat la 31 mai 2016. PwC a raportat 35,9 miliarde USD în anul care s-a încheiat la 30 iunie 2016, pierzând primul lor pe care îl ocupase cu un an înainte. Situându-se pe locul 4, KPMG, care s-a poziționat după celelalte trei mari firme de contabilitate în ultimii doi ani, pare să revină pe un trend ascendent, raportând o creștere de 4% a veniturilor din onorarii, ajungând la 25,4 miliarde USD.

În clasamentul asociațiilor, aproape toți participanții din jumătatea inferioară au raportat o scădere a veniturilor din onorarii, cifrele indicând că urmează o perioadă dificilă pentru firmele mai mici a căror stabilitate poate fi expusă la risc fără o masă critică și o prezență efectivă la nivel global”.

În cadrul unei mese rotunde ce a avut loc la Londra și care a reunit directori executivi și directori de operațiuni din rețele și asociații de contabilitate, au fost discutate rezultatele studiului global realizat de International Accounting Bulletin și au fost analizate noi tendințe și direcții:

„Actorii mai mici vor avea dificultăți în următorul an și se preconizează o continuare a consolidării pe piața contabilă atât pentru rețele, cât și pentru asociații. […] De asemenea, pe măsură ce progresele tehnologice transformă profesia contabilă printr-o automatizare mai mare, rolul contabililor este din ce în ce mai puțin unul de responsabil pentru conformitate și mai mult unul de consilier strategic. Prin urmare, investițiile în tehnologie sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al firmelor de contabilitate.

Rolul dinamic al contabililor înseamnă și că firmele au nevoie acum să recruteze persoane cu un profil și o pregătire mai diverse. Pe lângă contabilii stagiari, firmele caută acum ingineri, specialiști IT și alți experți”.

Una din preocupările exprimate pe parcursul acestei reuniuni a fost faptul că firmele de contabilitate trebuie acum să concureze nu doar între ele, ci și cu alte sectoare de activitate care par mai atractive pentru generațiile mai tinere; o altă preocupare este mediul macro-economic, caracterizat de volatilitate și incertitudine (tensiuni politice, scandaluri fiscale, alegeri importante în Europa și America).

Studiul și analiza detaliate sunt disponibile pe pagina International Accounting Bulletin.

Written by

Leave a Reply

Message