Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XIX-a. „Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor”

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – organismul profesional care gestionează profesia contabilă în România – organizează, la 13 iulie a.c., cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român în cele 41 de județe și Municipiul București. Se va sărbători cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile, desfășurat sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!

„Este al 19-lea an în care evenimentul aduce în prim-plan profesia contabilă din țara noastră, subliniind importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate. Cu această ocazie, profesioniștilor contabili li se vor alătura reprezentanți ai instituțiilor și ai autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri și ai mediului educațional, pentru a dezbate tema Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor. Discuțiile se vor axa pe rolul esențial al contabilității criminalistice, de a ajuta organizațiile să navigheze în siguranță în mediul financiar-economic complex, incert și volatil de astăzi”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena-Ecaterina Chivu.

„Frauda financiară este o provocare actuală care afectează securitatea economică a afacerii și chiar a țării. Cum poate fi aceasta combătută? Instrumentele și metodele specifice contabilității criminalistice previn, detectează și investighează fraudele financiare. Rolul contabilității criminalistice în combaterea criminalității economice și a corupției, respectiv rolul contabilității criminalistice în guvernanța corporativă sunt subiectele pe care le vom dezbate împreună – liber-profesioniști contabili și reprezentanți ai mediului de afaceri, ai instituțiilor și autorităților de reglementare și ai mediului academic – în cadrul panelului”, a declarat prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt și vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe aceștia în cadrul Topului național și Topului local al membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.

Despre noi

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cu o istorie de peste 100 de ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil și contabil autorizat. CECCAR este cel mai mare organism profesional din Sud-Estul Europei, reprezentând peste 35.000 de membri experți contabili și contabili autorizați.

Cu reprezentare în fiecare județ al țării, inclusiv în Municipiul București, CECCAR este membru al celor mai importante organizații profesionale de profil de la nivel mondial IFAC (International Federation of Accountants) – și european – Accountancy Europe și ETAF (European Tax Adviser Federation).

Pentru mai multe informații accesați www.ceccar.ro și pagina oficială de Facebook https://bit.ly/3FORrAl.


Profesia contabilă, la ceas aniversar: 101 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România

Miercuri, 13 iulie a.c., Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cel mai mare organism profesional din țara noastră, a organizat cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, o sărbătoare cu tradiție a vieții contabile din țara noastră. Evenimentul din acest an a marcat împlinirea a 101 ani de la reglementarea profesiei contabile în țara noastră prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 13 iulie 1921.

Cel mai important eveniment dedicat profesiei contabile din România a fost celebrat la nivel național în cele 41 de județe și în Municipiul București, sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!. Experți contabili și contabili autorizați din întreaga țară, membri ai corpului profesional, au dezbătut, alături de partenerii instituționali ai profesiei – instituții și autorități de reglementare, mediul de afaceri și mediul educațional –, rolul profesioniștilor contabili în asigurarea rezilienței afacerilor, tema ediției din acest an a evenimentului care marchează, an de an, contribuția importantă a profesiei și a practicanților acesteia la dezvoltarea economică, la sustenabilitatea și reziliența businessurilor.

Manifestarea ce a avut loc la București (Radisson Blu Hotel) dedicată ediției de anul acesta a Zilei Naționale a Contabilului Român, organizată la nivel central împreună cu filialele București și Ilfov, a reunit peste 350 de profesioniști contabili, precum și reprezentanți ai Guvernului României, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, parlamentari, oficiali ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Băncii Naționale a României, Bursei de Valori București, Curții de Conturi a Românei, Patriarhiei Române, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Oficiului Național al Registrului Comerțului, ai instituțiilor de învățământ superior și liceal cu care CECCAR are parteneriate de colaborare. Au adus în prim-plan rolul important al profesioniștilor contabili pentru economia națională, alături de membrii CECCAR, și reprezentanți ai organizațiilor patronale și antreprenoriale: Uniunea Generală a Industriașilor din România, cu organizațiile membre – Confindustria România, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, TIAD – Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România –, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România.

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, a transmis mesajul Corpului, reiterând, cu acest prilej, importanța profesiei contabile în istoria recentă a statului român, contribuția profesioniștilor contabili la modernizarea României, înființarea CECCAR, în 1921, fiind parte a infrastructurii instituționale strategice care a constituit fundația construcției României contemporane. De asemenea, președintele Consiliului superior al CECCAR a abordat și contextul socio-economic și politic actual care a adus noi provocări profesiei contabile și corpului profesional care o gestionează la nivel național.

„Profesia contabilă din România, rezonând cu cea de la nivel mondial,  s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni care asigură competitivitatea, respectiv: tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea. Astăzi în calitate de consilier, analist, facilitator, confident, profesionistul contabil membru CECCAR îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, contribuind la sustenabilitatea și reziliența businessului. Valoarea profesiei contabile pentru societate, pentru România se bazează pe faptul că aceasta are responsabilitatea etică de a acționa în interes public și de a-și deservi clienții cu profesionalism. Aceasta însă nu se poate realiza fără asigurarea independenței exercitării profesiei și a autonomiei acesteia. Tocmai de aceea CECCAR, reprezentantul celor peste 35.000 de liber-profesioniștii contabili, va milita pentru aceste valori esențiale și va sancționa orice tentativă prin care acestea pot fi afectate”, a menționat prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova. Mesajul integral transmis cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român este disponibil pe site-ul nostru.

Topul celor mai de succes profesioniști contabili din România

Ca în fiecare an, Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe aceștia în cadrul Topului local și național al membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.

Profesia contabilă este o profesie vie, care se adaptează permanent schimbărilor ce impactează societatea. Prezentul este caracterizat nu doar de avansul tehnologiei. O constantă a vremurilor noastre a devenit sustenabilitatea. Tocmai acesta este mesajul pe care CECCAR l-a transmis anul acesta prin trofeele alese pentru premierea profesioniștilor contabili care au obținut cele mai bune rezultate în 2021. Sustenabilitatea, folosirea materialelor eco-friendly trebuie să fie elemente-cheie în activitatea de astăzi și de mâine a profesionistului contabil pregătit pentru viitor.

Topul național al membrilor CECCAR este disponibil aici.