Conferinţa internaţională – Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public

Vocatia internationalã a CECCAR – Expertizã internã si externã pentru o calitate superioarã a raportãrilor financiare din sectorul public

Desfăşurarea, la Bucureşti, a Conferinţei internaţionale „Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public”, în organizarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), prilejuieşte relevarea unor semnificative elemente de continuitate şi de noutate. Avem în vedere preocuparea constantă a directorului general al CECCAR de a iniţia manifestări cu un larg ecou în ţară şi peste hotare, în vederea permanentei racordări a profesiei contabile la comandamentele timpului nostru. Manifes­tarea despre care relatăm a constituit o premieră prin tematica abordată şi, în acelaşi timp, a contribuit la aprofundarea unor aspecte esenţiale ale procesului de afirmare internă şi internaţională a profesiei contabile.

PROFESIA CONTABILĂ ŞI GESTIONAREA DECIZIILOR. Conferinţa internaţională organizată de CECCAR s-a desfăşurat în contextul în care – atât în ţara noastră, cât şi în Uniunea Europeană şi pe plan mondial – constituie o preocupare prioritară gestionarea responsabilă, eficientă a banului public. Este o preocupare adusă chiar în prim-plan de momentul în care ne aflăm, cel al bilanţului şi al proiecţiei bugetare, aşa cum se petrec lucrurile, de regulă, la finalul fiecărui an.

Ceea ce a atras în mod deosebit atenţia la reuniunea de la Bucureşti este faptul că o asemenea temă centrală a găsit şi găseşte – prin acţiunile CECCAR – o largă deschidere spre tot ceea ce este nou şi avansat în lume, cu contribuţii naţionale unanim apreciate. În acest sens, preşedintele interimar al CECCAR, Ecaterina Necşulescu, s-a referit la Standardele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS), care reprezintă cea mai bună practică de raportare financiară pentru entităţile din sectorul public.

Expunerea prof. univ. dr. Adriana Tiron Tudor, reprezentanta CECCAR în Consiliul IPSAS din IFAC, ca şi intervenţiile sale în calitate de moderator prezintă elemente de interes conceptual şi de ordin practic. În calitatea menţionată, Adriana Tiron Tudor a acţionat pentru punerea în aplicare a iniţiativei direc­torului general al CECCAR referitoare la orga­nizarea acestei Conferinţe. În ceea ce priveşte conţinutul intervenţiilor prof. A.T. Tudor, con­semnăm că raportările financiare, care impli­că trei paliere, respectiv situaţii financiare, execuţie bugetară şi raportări statistice, includ în momentul de faţă nu mai puţin de 12 stan­darde IPSAS în reglementările naţionale, ceea ce situează România în rândurile ţărilor cu un grad relativ înalt de armonizare cu standardele internaţionale. Entităţile raportoare, între care se află 41 de judeţe, 276 de oraşe şi 2.727 de comune, sunt confruntate cu numeroase pro­vocări, cele mai importante vizând deficitul de personal calificat şi de softuri specializate. În vederea diminuării efectelor negative ale acestor provocări au fost adoptate unele modificări şi completări la Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. O prevedere esenţială stipulează că participarea la concursul pentru ocuparea postului de conducător al compar­timentului financiar-contabil din entităţile sectorului public este condiţionată de deţinerea certificatului de atestare a cunoştinţelor privind Sistemul European de Conturi. Totodată, programul CECCAR pentru ridicarea nivelului pregătirii profesionale a colegilor de breaslă urmăreşte tocmai adaptarea cunoştinţelor la exigenţele noi impuse de standardele internaţionale. Pentru creşterea responsabilizării administraţiei publice se acţionează în vederea moder­nizării sistemului informatic destinat raportării situaţiilor financiare. Este vorba, practic, despre un nou sistem de raportare în format electronic, standardizat şi securizat, care determină şi creşterea gradului de încredere faţă de datele colectate, inclusiv prin validări încrucişate.

În rândul propunerilor care au fost formulate de prof. univ. dr. A.T. Tudor se înscriu mai ales acţiunile de perfecţionare profesională din primării, instituţii subordonate acestora şi a personalului din trezorerii, dezvoltarea unui program informatic de contabilitate unitar pentru toate entităţile, externalizarea serviciilor de contabilitate din asociaţiile de profil.

Previziunile pentru planificarea bugetară sunt generate de întregul proces de aplicare a Pactului de stabilitate şi de creştere adoptat la nivelul UE în 2011, în vederea întăririi disciplinei bugetare şi prevenirii unor noi crize.

în ceea ce priveşte viitorul raportărilor financiare din sectorul public, se anticipează că vor avea un rol deosebit de important influenţele internaţionale şi europene, respectiv aplicarea IPSAS şi EPSAS, precum şi influ­enţele naţionale centrate pe simplificarea şi integrarea sistemului de raportare.

BANUL PUBLIC ŞI INTERESUL PUBLIC. întreaga desfăşurare a Conferinţei a relevat că IPSAS reprezintă, în momentul de faţă, singurul set de standarde de contabilitate pentru sectorul public recunoscute la nivel inter­naţional, respectiv o modalitate de primă importanţă de creştere a încrederii profesioniştilor contabili în efectul pozitiv al acestor standarde asupra calităţii raportărilor financiare de către guverne şi agenţiile lor. Această apreciere la nivel global se cere întregită de demersurile întreprinse în Uniunea Europeană pentru normalizarea şi armonizarea sistemelor contabile într-o manieră procedurală unitară de înregistrare, menită să asigure fluiditatea operaţiunilor financiare între state. De aici, apariţia şi consolidarea standardelor europene EPSAS.

Consonanţa dintre ceea ce se întreprinde la nivel mondial şi comunitar cu activitatea CECCAR este ilustrată elocvent de traducerea şi publicarea a două ediţii ale Manualului de Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, elaborate de organismul independent – Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Con­tabilitate pentru Sectorul Public din IFAC.

în intervenţiile participanţilor (a fost realizată şi o comunicare interactivă între autorii studiilor şi ai analizelor prezentate şi numeroşii experţi contabili aflaţi în sală) s-a relevat că în acest mod se păstrează vie şi este transpusă în practică lecţia exemplară de profesionalism şi civism a regretatului preşedinte al CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma, care a elaborat în articulaţiile lui complexe conceptul de „interes public în exercitarea profesiei contabile”. Este un concept dezvoltat şi aprofundat de directorul general al CECCAR, care – în numeroasele sale luări de pozi­ţie publice – a relevat în esenţă că „nu poate fi indiferent nimănui – fie şi numai în calitate de contribuabili – modul în care se gestionează banul public, iar interesul public vizează asigurarea unui raport al costurilor şi beneficiilor la nivelul societăţii ca întreg, în condiţiile în care se promovează consecvent principiile şi regulile democraţiei şi se respectă necondiţionat diversitatea culturală şi etică”.

Acest spirit al abordărilor ştiinţifice prin prisma bunelor practici a dominat şi Conferinţa despre care relatăm. Astfel, în contextul crizei globale şi al eforturilor depuse, la toate nivelurile, pentru depăşirea ei, standardele de contabilitate elaborate de IFAC au ajutat şi ajută nu numai la conturarea corectă a evoluţiilor din economia reală, ci şi la fundamentarea unor soluţii care s-au dovedit eficiente. Ne referim la patru elemente definitorii: elaborarea de situaţii de înaltă calitate, afirmarea unor dispozitive de consiliere şi de control eficiente şi independente, verificarea corectitudinii deciziilor în spaţiul public şi realizarea în practică a dezideratului de a se asigura – în toate împrejurările – o imagine fidelă a ceea ce reprezintă economia în fiecare ţară, în Uniunea Europeană şi, pe un plan mai larg, în întreaga lume.

COMPETENŢĂ ŞI RESPONSABILITATE. Reprezentanţii organizaţiilor profesionale la nivel mondial şi european au avut posibilitatea (şi s-au exprimat deschis şi direct în acest sens) de a cunoaşte mai bine modul în care exponenţii profesiei contabile din ţara noastră, reprezentanţii CECCAR, se află în avanposturile demersurilor care urmăresc eficientizarea gestionării banului public. Este o experienţă care are drept ţintă precisă convergenţa cu măsurile luate pentru promovarea unui nou sistem de raportare financiară în sectorul public. Se au în vedere, în special, acţiuni coordonate şi concordante îndreptate spre simplificarea procedurilor, introducerea tuturor datelor într-un sistem on-line, crearea unei baze unice de date, un management bugetar adecvat. în acest mod, IPSAS nu reprezintă – pentru contabilii români – „plante exotice”, ci modalităţi de lucru însuşite organic şi adaptate la necesităţile economiei noastre naţionale. De altfel, preşedintele Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) din Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Andreas Bergmann, a precizat că au fost realizate standarde care să acopere toate domeniile relevante, în special cele pentru conta­bilitatea bazată pe angajamente, care este importantă în România, dar şi în alte ţări europene. „Noi nu ne opunem realizării unor standarde naţionale, dar acestea trebuie să aibă aceeaşi rigoare ca standardele internaţionale. Avem nevoie de un sistem de contabilitate pe bază de angajamente. Foarte puţine ţări din Europa de Vest aplică conta­bilitatea pe bază de numerar. Avem toate standardele care sunt gata pentru a fi implementate. Noi putem implementa aceste standarde în mod direct sau indirect prin intermediul standardelor naţionale; este adevărat că durează mult şi sunt costuri mari, dar rentabilitatea este şi mai mare”, a precizat Bergmann.

în acelaşi spirit s-a pronunţat şi reprezentantul FEE, Thomas Müller-Marques Berger, care a pus accentul pe Standardele Europene de Contabilitate pentru Sectorul Public. S-a atras atenţia asupra directivei UE potrivit căreia statele membre au datoria de a dispune de „sisteme naţionale de contabilitate care să acopere în mod coerent şi exhaustiv toate subsectoarele administraţiei publice şi să conţină informaţiile necesare generării de date pe baza contabilităţii de angajamente”. Este un moment calitativ superior, căruia contabilii români i-au răspuns şi îi răspund „cu brio”. Aprecierea le aparţine tot reprezentanţilor IFAC şi FEE. în acest mod se consolidează un prestigiu inter­naţional câştigat încă din anii ’90 ai secolului trecut, când, prin demersurile preşedintelui Marin Toma, CECCAR a fost deschizător de drum atât în procesul integrării europene a României, cât şi în cel al globalizării.

Este extrem de important de subliniat că principiile-cheie propuse de Eurostat pentru setul de norme contabile la nivelul UE şi, implicit, la cel al fiecărui stat membru au fost formulate cu mult timp înainte de profesorul Marin Toma, astfel încât au fost promovate de CECCAR încă de la renaşterea acestei structuri civice şi profesionale a con­tabililor români. Aceste principii şi-au găsit reflectarea mai ales în Codul de practici al statisticilor europene. Chiar dacă ne vom rezuma la simpla lor enunţare, tot va fi evident că avem de-a face cu exigenţe superioare nu venite din afara Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ci din interiorul comunităţii noastre profesionale. Este vorba despre următoarele principii-cheie: ■ Responsabilitatea ■ Independenţa profesională faţă de interesele şi de interferenţele politice ■ Imparţialitatea ■ Legitimitatea şi transparenţa ■ Credibilitatea ■ Compe­tenţa ■ Eficienţa ■ Relevanţa ■ Coerenţa şi compatibilitatea ■ Accesibilitatea şi claritatea.

Fiecare dintre aceste principii a fost dezvoltat şi aprofundat în documentele CECCAR, în intervenţiile publice ale reprezentanţilor de marcă ai breslei contabililor români, ceea ce reprezintă contribuţii teoretice de primă valoa­re la definirea comandamentelor profesiei la scară naţională, regională, comunitară şi mondială. Ele se constituie şi într-un cadru de referinţă pentru dezvoltarea profesiei contabile, aşa cum s-a subliniat şi de către reprezentanţii IFAC şi FEE, atât la recenta reuniune de la Bucureşti, cât şi cu alte prilejuri, atât în ţară, cât şi peste hotare.

DE „STRAJĂ” BINELUI PUBLIC. În majoritatea punctelor de vedere exprimate la Conferinţă s-a revenit des – prin examinarea inter şi multidisciplinară a temei – asupra ro­lului esenţial, indispensabil al contabilului în asigurarea ansamblului de condiţii pentru fo­losirea banului public exclusiv în interes public. Rolul contabilului de „gardian” al ansamblului de operaţiuni în materie de finanţe publice se exercită în forme multiple nu numai în vederea respectării integrale a adevărului, a realităţii în devenirea ei, ci şi a asigurării unor consultaţii de înaltă calitate pentru adoptarea unor decizii subordonate, la rândul lor, binelui public. Con­tabilitatea publică are certe valenţe strategice, iar conştientizarea acestui fapt conferă factorilor decidenţi instrumente de neînlocuit în îndeplinirea funcţiilor lor publice.

Una dintre concluziile majore ale dezbaterilor poate fi formulată astfel: contabilitatea a cunoscut un salt calitativ deosebit, demn de secolul XXI, graţie efortului susţinut de-a lungul anilor de instituţiile naţionale, regionale şi internaţionale de contabilitate. Standardele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS) ar putea constitui un cadru de referinţă pentru dezvoltarea viitoare a setului de Standarde Europene de Contabilitate pentru Sectorul Public (EPSAS).

Prezenţa la Conferinţă a unor specialişti din Ministerul Finanţelor, Curtea de Conturi, din alte structuri ale sectorului public a prilejuit un dialog fructuos care permite formularea de concluzii deosebit de utile. În aceste însemnări nu avem, desigur, posibilitatea de a intra în detalii, mai ales în cele de ordin tehnico-profesional. Reţinem, însă, ceea ce considerăm a fi foarte important, şi anume datoria primordială a celor cu funcţii de decizie de a se sprijini permanent, efectiv (nu doar declarativ) pe profesionistul contabil, pe expertiza sa. Cine desconsideră un asemenea deziderat are eşecul asigurat. În acelaşi timp, se impun măsuri radicale de instituire a ordinii desăvârşite în sectorul public. O afirmăm tot în calitate de contribuabili. Nu este permis, de pildă, să nu se ştie exact din câte entităţi este format sectorul public; s-au avansat cifre de la 13.000 până la 15.000. Nu dorim să caracterizăm o asemenea „aproximaţie” deloc măgulitoare pentru cei vizaţi, însă respectarea rolului contabilului este esenţială şi în privinţa domniei ordinii în sectorul public.

Premise favorabile în această privinţă sunt asigurate în procesul perfecţionării profesionale şi promovării unei reale deontologii contabile, proces desfăşurat de CECCAR, la toate nivelurile, cu determinarea generată de cauze care slujesc, literalmente, interesul public. În context, notăm că Domnica Băghină, preşedintele ales al CECCAR pentru mandatul 2014-2018, a afirmat, în încheiere, că rolul educaţiei contabile rezultă expres din declaraţia de misiune din Constituţia Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC): de a servi interesul public prin elaborarea, adoptarea şi implementarea de standarde şi îndrumări internaţionale de înaltă calitate. În acest mod se asigură dezvoltarea unor organizaţii profesionale contabile şi a unor firme de contabilitate puternice, prin promovarea unor practici de înaltă calitate ale profesioniştilor contabili. Preşedintele Marin Toma a promovat ideea-forţă potrivit căreia „decidenţii de la toate nivelurile, precum şi politicile publice, ori de câte ori au ocazia să se pronunţe cu privire la contabilitate şi la organismele profesionale din domeniu, trebuie să aibă în vedere conceptul de interes public”.

Acest spirit tutelar care a definit întreaga desfăşurare a Conferinţei reprezintă – cum au confirmat-o şi reconfirmat-o toate acţiunile CECCAR – garanţia unei contribuţii mereu mai calificate, mai eficiente la realizarea menirii sectorului public pus – cu adevărat – în serviciul binelui public. Activitatea CECCAR reprezintă o preţioasă valoare adăugată la tot ceea ce constituie progres economic şi social.

(Teodor BRATEŞ)

Dacă doriţi să consultaţi prezentările susţinute în cadrul Conferinţei Internaţionale organizate de CECCAR în parteneriat cu CSIPPC, în data de 8 noiembrie 2013, vă invităm să accesaţi linkurile de mai jos:

Sesiunea 1: Tendințe în normalizarea de standarde la nivel internațional, european şi național

Sesiunea 2: Rolul factorilor cheie în servirea interesului public

Sesiunea 3: Provocări ale noului sistem de contabilitate între conformitate şi performanţă

Sesiunea 4: Rolul educației contabile în îmbunătăţirea raportărilor din sectorul public