Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 24 aprilie 2023

Comisia Europeană elimină plata TVA și a taxelor vamale pentru importurile de bunuri vitale destinate Ucrainei

Luni, 17 aprilie, Comisia Europeană a adoptat o decizie care extinde pentru zece state membre posibilitatea temporară de a nu plăti taxe vamale și TVA la importurile din țări din afara UE de hrană, pături, corturi, generatoare electrice și alte echipamente vitale destinate ucrainenilor afectați de război. Măsura se va aplica în Estonia, Franța, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, România și Slovacia. Extinderea acestei măsuri se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2023 și rămâne valabilă până la 31 decembrie 2023. Această scutire se aplică bunurilor importate de organizațiile caritabile și de stat, în special spitale.

Comisia Europeană aduce Belgia în fața Curții de Justiție a UE pentru transpunerea incorectă a ATAD

Comisia Europeană a decis miercuri, 19 aprilie, să raporteze Belgia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru transpunerea incorectă a Directivei împotriva evitării obligațiilor fiscale (ATAD). ATAD permite unui stat membru în care este localizată societatea-mamă a unei multinaționale să impoziteze profiturile realizate de o „societate străină controlată” într-un alt stat membru. Acest lucru este permis atunci când impozitul plătit de societatea străină controlată reprezintă mai puțin de jumătate din suma care s-ar plăti în statul membru al societății-mamă. Companiei ar trebui să i se acorde credit fiscal pentru toate impozitele pe care le-a plătit în străinătate. Contrar directivei, legislația belgiană nu permite ca un contribuabil să-și deducă din datoria privind impozitul acel impozit plătit deja de o societate străină controlată în statul de reședință fiscală, a explicat Comisia. În 2020, Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială de notificare către autoritățile belgiene, urmată de un aviz motivat în 2021, solicitându-le să modifice legislația în termen de două luni. Comisia a considerat că răspunsul Belgiei la avizul motivat nu a fost satisfăcător, iar acum a decis să raporteze statul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Parlamentul European este pregătit să demareze negocierile interinstituționale privind pachetul AML

Parlamentul European a aprobat, în cadrul ședinței de plen din aprilie, mandatele de negociere pentru propunerile de reformare a politicilor UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT). Proiectele de mandate de negociere au fost anunțate în deschiderea sesiunii, care a avut loc luni, 17 aprilie. De atunci nu a existat nicio obiecție referitoare la demararea negocierilor cu Consiliul, care și-a stabilit propria poziție de negociere în decembrie 2022, iar discuțiile referitoare la forma finală a legislației pot să înceapă acum. Proiectele de lege prevăd noi norme legate de verificarea prealabilă care impun ca întreprinderile să verifice identitatea clienților, ce active dețin și cine le controlează și acordă acces persoanelor cu interes legitim la registrele de beneficiari reali, printre alte prevederi. Totodată, pachetul ar crea Autoritatea europeană pentru combaterea spălării banilor (AMLA) cu puteri de supraveghere și investigare. Prima întâlnire pentru demararea negocierilor cu reprezentanții statelor membre va avea loc la începutul lunii mai.

Italia, Letonia și Portugalia trebuie să transpună corect AMLD5

Comisia Europeană a decis miercuri, 19 aprilie, să deschidă o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând scrisori oficiale de notificare către Italia, Letonia și Portugalia referitoare la transpunerea incorectă de către aceste state a celei de-a cincea Directive privind combaterea spălării banilor (AMLD5). Deși statele membre au notificat o transpunere completă a directivei, Comisia a afirmat că a identificat numeroase situații de transpunere incorectă a directivei în legislația națională, care afectează, printre altele, obligația de a înregistra, licenția sau reglementa furnizorii de servicii (Italia și Letonia), obligația de a înființa un registru al plăților și conturilor bancare (Letonia) și garantarea accesului corespunzător al Unității de Informații Financiare la informațiile privind AML (Portugalia). Cele trei țări au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei Europene și a lua măsurile necesare pentru se conforma cu AMLD5, altfel Comisia poate decide să raporteze aceste cazuri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Eurodeputații au emis recomandări pentru viitorul set de resurse proprii ale UE

În anticiparea unei propuneri a Comisiei, preconizată să apară în cursul acestui an, referitoare la viitoarele surse de venit ale UE, eurodeputații din cadrul comisiei de buget a Parlamentului European au susținut numeroase noi resurse proprii, într-un proiect de rezoluție adoptat luni, 17 aprilie. Potrivit documentului citat, eurodeputații se tem, în special, că sumele generate de noile resurse proprii nu vor fi suficiente pentru a acoperi toate costurile aferente plăților și împrumuturilor incluse în planul de redresare Next Generation EU, estimate la cel puțin 15 milioane de euro pe an, în medie, până în 2058. Șocul economic și social al conflictului din Ucraina și impactul profund al inflației asupra bugetului UE reîntăresc necesitatea de a reanaliza sistemul european de resurse proprii, argumentează eurodeputații. Aceștia propun un set de noi surse de venit pentru bugetul UE, inclusiv resurse proprii bazate pe impozitarea întreprinderilor, impozitul pe tranzacțiile fiscale (FTT), un nou mecanism de ajustare la frontieră mai just, un impozit pe criptoactive, resurse proprii verzi și contribuții naționale bazate pe statistici. Eurodeputații fac apel la Comisie să înainteze următoarea serie de propuneri cât mai curând posibil și nu mai târziu de cel de-al treilea trimestru al anului 2023. Totodată, aceștia consideră că Parlamentul European ar trebui să joace un rol extins în procesul decizional pentru stabilirea resurselor proprii. Rezoluția va fi votată în sesiunea plenară din mai.

Comisia Europeană propune autorizarea Ungariei pentru a aplica o derogare de la Directiva TVA

Joi, 20 aprilie, Comisia Europeană a propus autorizarea Ungariei pentru a aplica o derogare de la Directiva TVA. Ungaria este în prezent autorizată să aplice o măsură specială pentru derogarea Directivei TVA în scopul scutirii de la plata TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu este mai mare decât echivalentul în moneda națională a 48.000 euro la rata de conversie din ziua intrării în UE până la 31 decembrie 2024.  Printr-o scrisoare înregistrată la Comisie la 15 decembrie 2022, Ungaria a solicitat o autorizare pentru a crește pragul la 71.500 euro până la 31 decembrie 2024. Pragul mai ridicat solicitat de Ungaria ar fi consecvent cu un prag utilizat pentru un impozit național asupra profitului (impozit specific pentru companiile mici: „kata”), simplificând astfel conformitatea pentru întreprinderile eligibile, a argumentat statul. Mai mult, Ungaria a afirmat că pragul de scutire ar trebui să urmeze creșterea veniturilor în rândul persoanelor impozabile creată de creșterea economică și că o valorizare a acelui prag ar fi justificată în contextul presiunilor inflaționiste. Potrivit Ungariei, creșterea pragului aferent măsurii speciale ar putea afecta aproximativ 35.000 de persoane impozabile. Decizia trebuie aprobată formal de statele membre.

Mongolia se angajează să demareze schimbul automat de informații privind conturile financiare până în 2026

Marți, 16 aprilie, Mongolia s-a angajat să implementeze până în 2026 Standardul internațional pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare în chestiuni fiscale (AEOI). Standardul AEOI este implementat la scară globală, existând în prezent un angajament asumat de 123 dintre cei 167 de membri ai Forumului Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale de a demara schimburile automate până la o dată specifică, iar majoritatea dintre aceștia au inițiat deja schimburile. „Forumul Global va monitoriza progresul Mongoliei în respectarea angajamentului său de a demara schimbul automat până în 2026, iar membrii Forumului Global și G20 vor primi actualizări cu privire la proces. Secretariatul nostru va sprijini autoritățile fiscale din Mongolia în implementarea standardului și în tratarea oricăror provocări care pot apărea”, a declarat președintele Forumului Global, Gaël Perraud.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Written by