A fost reglementată modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către operatorii economici din sectorul agroalimentar
În Monitorul Oficial nr. 321 din 18 aprilie 2023 a fost publicată Legea nr. 105/2023, act normativ care stabilește modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții.
Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor sunt următoarele: a) legume-fructe; b) cereale și produse pe bază de cereale; c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte; g) lapte și produse din lapte; h) produse de morărit și panificație; i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; j) grăsimi și uleiuri; k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; l) orez; m) plante aromatice, sare și condimente; n) ceaiuri; o) zahăr; p) miere; q) drojdie.
Măsurile de reglementare instituite prin noua lege privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar. Prin excepție, Legea nr. 105/2023 nu este aplicabilă comercianților care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, fără spațiile destinate depozitării, păstrării și producției mărfurilor, birourilor și anexelor, comercianților ambulanți, comercianților care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice.
Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.