Ministerul Economiei propune procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile, depuse pe cale administrativă la OSIM

Procedura trebuie să fie operațională începând cu data de 14 ianuarie 2023

Ministerul Economiei a publicat în transparență decizională un proiect de OUG privind modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată, act normative care va reglementa o procedură administrativă eficientă, transparentă și rapidă, pentru soluționarea cererilor de anulare și decădere privind mărcile, depuse pe cale administrativă la OSIM, aceasta fiind o alternativă ușor accesibilă titularilor de mărci pentru a-și apăra drepturile conferite prin înregistrare. Proiectul de act normativ asigură, totodată, armonizarea legislației naționale cu cea europeană în domeniu.

În România protecția mărcilor este asigurată în temeiul Legii nr.84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată. Legea reglementează atât procedura de examinare și înregistrare a mărcilor, cât și drepturile și mijloacele de apărare ale solicitanților și titularilor drepturilor protejate. Dispozițiile art. 57 lit. b) din legea nr. 84/1998 prevăd posibilitatea depunerii cererilor de anulare și decădere privind mărcile și pe cale administrativă la OSIM. Aceste dispoziții intră în vigoare începând data de 14 ianuarie 2023, potrivit prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 112/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

În actuala formă a legii nu este reglementată procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile care vor putea fi depuse și direct la OSIM începând cu data de 14 ianuarie 2023.

În acest context, proiectul de act normativ introduce un capitol nou care conține reglementări procedurale specifice privind procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile formulate la OSIM, în conformitate cu prevederile art. 57 lit. b) și art. 61 din Legea nr. 84/1998. Potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul de OUG, s-a avut în vedere faptul că cererile de anulare sau decădere vizează valabilitatea drepturilor obținute prin înregistrare, astfel încât soluționarea acestora nu se poate efectua decât cu respectarea principiului contradictorialității, a dreptului la apărare și cu ascultarea părților. De asemenea, în cauzele de anulare sau decădere trebuie luați în considerare o serie de factori specifici care privesc realitățile din piață, cum ar fi: circuite de distribuție a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenție și percepția consumatorilor etc., care se stabiliesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părți. În acest context, normele introduse prin noul proiect asigură soluționarea cererilor de anulare și decădere în cadrul unei proceduri apropiate celei de judecată reglementată de Codul de procedură civilă, procedură care este facultativă și nu implică taxe. În lipsa unor incidente procedurale, soluționarea unei cereri de anulare sau decădere la nivelul OSIM se poate efectua în cel mult 6 luni de la depunerea cererii.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by