Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 noiembrie 2022
Start în cursa pentru găzduirea Autorității europene împotriva spălării banilor (AMLA)
În iunie, la finalul mandatului președinției franceze, Consiliul UE a adoptat un mandat parțial de negociere ce viza reglementarea noii Autorități împotriva spălării banilor (AMLA). Singurul aspect pe care textul de compromis nu l-a soluționat a fost stabilirea locului în care va fi înființată autoritatea europeană. În prezent, numeroase state membre speră să fie luate în considerare și se pregătesc să intre în cursa pentru găzduirea autorității. Potrivit raportărilor, Austria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Spania și-au exprimat disponibilitatea și se consideră potrivite pentru a găzdui AMLA. În iulie, Curtea Europeană de Justiție a decis că stabilirea sediului agențiilor UE este o competență ce revine întregului aparat legislator european, nu doar Consiliului. Astfel, Parlamentul va fi parte a procesului decizional pentru stabilirea sediului AMLA.
Comisia Europeană a adoptat Raportul de evaluare a riscului suprastatal (SNRA)
Vineri, 28 octombrie 2022, Comisia Europeană a adoptat un nou raport referitor la evaluarea riscului de spălare a banilor și finanțarea terorismului (ML/TF) care afectează piețele interne și este legat de activitățile transfrontaliere. Raportul nu numai că analizează riscurile curente privind ML/TF și propune acțiuni cuprinzătoare pentru a le trata, dar evaluează și stadiul implementării recomandărilor făcute în rapoartele anterioare, emise în 2017 și 2019. Referitor la sectorul nefinanciar, raportul SNRA se concentrează pe principalele slăbiciuni legate de mascarea beneficiarilor reali. În ceea ce privește furnizorii de servicii, inclusiv profesioniștii din domeniile financiar și fiscal, raportul avertizează că „infractorii pot profita de cunoștințele lor specializate în materie de servicii de consiliere privind înființarea și gestionarea structurilor”. Potrivit documentului, aceștia „beneficiază cel mai mult în urma activităților de creștere a gradului de conștientizare, instruire și supraveghere sporită”.
Misiune FISC în Elveția
Eurodeputații din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European s-au deplasat la Berna, în Elveția, în perioada 3-4 noiembrie 2022. Delegația, din care au făcut parte președintele subcomisiei FISC, Paul Tang, și eurodeputații Evelyne Regner și Kira Peter-Hansen, a avut întâlniri cu membrii Comisiilor pentru afaceri economice și fiscalitate din cadrul Consiliului Național al Elveției, delegați ai Departamentului federal de finanțe și administrația fiscală federală, precum și cu părți interesate din sectorul privat și societatea civilă. Printre altele, agenda acesteia a inclus discuții cu privire la reacția Elveției la investigația Pandora Papers ce vizează companii fictive și informații privind beneficiarii reali, reformele fiscale naționale care tratează schemele fiscale agresive și evaziunea fiscală, precum și progresul implementării Pilonilor I și II ai acordului stabilit de Cadrul Incluziv al G20/OCDE.
8 noiembrie – ședință a Consiliului pentru afaceri economice și monetare (ECOFIN)
Următoarea ședință a Consiliului ECOFIN va avea loc la 8 noiembrie. Pe agenda ședinței se află discuții privind impactul economic și financiar al conflictului din Ucraina. În ceea ce privește fiscalitatea, va exista o discuție, și posibil un acord politic, cu privire la părți ale Directivei „Eurovignette” de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri. O discuție pe tema propunerii pentru directiva de implementare a ratei minime de impozitare globale de 15% pentru companiile multinaționale mari (Pilonul II) nu este prevăzută.
Declinarea responsabilității
Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.