ZNCR 2022: Mesajul Consiliului superior al CECCAR cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român
Dragi colegi,
Membrii Consiliului superior urează „La mulți ani!” tuturor liber-profesioniștilor contabili, membri CECCAR.
Doamnelor și domnilor, astăzi sărbătorim, împreună, primul an al celui de-al doilea secol de existență a profesiei contabile reglementate în România.
La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I aproba, prin Decret Regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili, textul actului normativ fiind contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al muncii și ocrotirilor sociale. Oamenii politici, înflăcărați de patriotismul acelor vremuri, au înțeles importanța existenței unor liber-profesioniști care să sprijine antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertizele judiciare. Astfel, CECCAR devenea parte a infrastructurii instituționale care a constituit fundația construcției României moderne.
Istoria însă nu a fost blândă cu profesia contabilă reglementată, cu liber-profesioniștii care o practică și cu organismul profesional care o gestionează. După anii de glorie ai perioadei interbelice, care au certificat justețea deciziei reglementării profesiei contabile și rolul important în modernizarea României a liber-profesioniștilor contabili atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al sistemului judiciar, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare.
După naționalizarea principalelor mijloace de producție în anul 1948, preluarea de către stat a gestionării majorității activității economice și a gestionării profesiei contabile, a urmat, în anul 1951 – la treizeci de ani de la creare –, desființarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. Experții contabili au fost trecuți în subordinea directă a statului. Aceștia și-au continuat activitatea în zona expertizei contabile judiciare și în perioada de după 1951, fiindu-le însă afectată independența profesională, fapt care însă nu contravenea principiilor promovate de statul totalitar.
În anul 1994, în noul context politic stabilit prin Revoluția de la 1989, prin OG nr. 65 a fost reînființat CECCAR. Experții contabili aflați la acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor au fost fondatorii corpului profesional, constituind filialele Corpului, recăpătându-și, astfel, statutul de liber-profesioniști. Această reorganizare într-un corp profesional autonom era impusă de necesitatea asigurării independenței profesionale a expertului contabil, în contextul trecerii la economia de piață și reintroducerii unui sistem judiciar specific societăților democratice.
Prezentul însă este la fel de onorant, recunoașterea tradiției, prestigiului și performanței profesiei contabile reglementate din România fiind certificată prin prezența membrilor CECCAR în structurile de conducere, dar și în comitetele și grupele tehnice de lucru ale unor organizații profesionale reprezentative la nivel european și mondial în domeniul contabil-fiscal – Accountancy Europe, ETAF, IFAC etc.
Preocuparea continuă a CECCAR pentru dezvoltarea profesiei contabile a avut ca o consecință directă dezvoltarea corpului profesional. Acesta a devenit în prezent cel mai mare corp profesional din România, cu reprezentare națională, în fiecare reședință de județ și în municipiul București.
Contextul socio-economic și politic actual a adus noi provocări profesiei contabile și corpului profesional – CECCAR. Profesia contabilă din România, rezonând cu cea de la nivel mondial, s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni care asigură competitivitatea, respectiv: tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea. Astăzi în calitate de consilier, analist, facilitator, confident, profesionistul contabil membru CECCAR îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, contribuind la sustenabilitatea și reziliența businessului.
Valoarea profesiei contabile pentru societate, pentru România se bazează pe faptul că aceasta are responsabilitatea etică de a acționa în interes public și de a-și deservi clienții cu profesionalism. Aceasta însă nu se poate realiza fără asigurarea independenței exercitării profesiei și a autonomiei acesteia. Tocmai de aceea CECCAR, reprezentantul celor peste 35.000 de liber-profesioniștii contabili, va milita pentru aceste valori esențiale și va sancționa orice tentativă prin care acestea pot fi afectate.
Încheiem prin a ne adresa astăzi, la ceas aniversar, partenerilor noștri instituționali, instituțiilor și autorităților de reglementare, precum și mediului de afaceri, spunându-le: ContaȚi pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!
La mulți ani, dragi colegi! Mult succes!
Consiliul superior al CECCAR