MF propune modificarea reglementărilor prin care se incriminează ca infracțiune reținerea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de OUG privind modificarea art. 61 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și unele măsuri bugetare destinate organizării și desfășurării celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022.
Elaborarea proiectului a avut loc în contextul în care, la data de 1 martie 2022, ar urma să intre în vigoare o prevedere recent introdusă în Legea nr. 241/2005, prin OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Este vorba despre un nou articol introdus în Legea nr. 241/2005, respectiv art. 61, care, la alin. (1) prevede faptul că reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor care se regăsesc în anexa la lege.
Inițiatorii proiectului supus consultării publice precizează, în Nota de fundamentare care însoțește actul normativ, că, ulterior acestor modificărilor legislative menționate, „au apărut o serie de reacții în spațiul public, legate de faptul că există foarte multe situații în care contribuabilii nu-și pot achita obligațiile fiscale, inclusiv cele pe care sunt obligați, potrivit legii, să le rețină la sursă și să le plătească, din cauza neîncasării la scadență sau într-un termen rezonabil de la scadență a unor creanțe deținute de ei sau de achitarea de către aceștia a unor datorii sau efectuarea unor cheltuieli necesare continuării activității, în special pe fondul greutăților economice cu care se confruntă ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus. De asemenea, contribuabilul se poate afla într-una dintre situațiile prevăzute la art. 157 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în care obligațiile lor de plată nu sunt considerate a fi obligații fiscale restante (au în derulare înlesniri la plată, au plan de reorganizare judiciară aprobat și confirmat în condițiile legii etc.)”.
Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.