OUG nr. 117/2021: Modificările Codului muncii, pe înțelesul tuturor

Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil
Reprezentant al CECCAR în VAT Expert Group

OUG nr. 117/2021 a modificat recent Codul muncii. Prezentăm, în continuare, principalele prevederi ale actului normativ.

Modificări/completări aduse Codului muncii:

1. Munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale (articol nou-introdus).

2. Munca nedeclarată reprezintă și primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c).

Anterior acestei modificări, Codul muncii prevedea că munca nedeclarată reprezintă (…) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial […].

3. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Vechea reglementare prevedea faptul că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by