CE propune o nouă agendă pentru impozitarea întreprinderilor
Se au în vedere reducerea birocrației, a costurilor de conformare, diminuarea la minimum a posibilităților de evitare a îndeplinirii obligațiilor fiscale
Comisia Europeană (CE) a adoptat o Comunicare privind o impozitare a întreprinderilor care să fie adaptată secolului XXI, pentru a promova un sistem robust, eficient și echitabil de impozitare a întreprinderilor în Uniunea Europeană, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar. „Ea stabilește o viziune atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru a sprijini redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și pentru a asigura venituri publice adecvate în următorii ani. Scopul ei este să creeze un mediu de afaceri echitabil și stabil, care să poată stimula o creștere sustenabilă a economiei UE, generatoare de multe locuri de muncă, precum și să poată consolida autonomia noastră strategică deschisă. Comunicarea ține seama de progresele înregistrate în discuțiile din cadrul G20/OCDE privind reforma fiscalității la nivel mondial”, se menționează în comunicat.
În primul rând, CE va prezenta, până în 2023, un nou cadru pentru impozitarea întreprinderilor în UE, care va reduce sarcinile administrative, va elimina obstacolele fiscale și va crea un mediu mai favorabil întreprinderilor în cadrul pieței unice. „Întreprinderile din Europa: Cadrul pentru impozitarea veniturilor” (Business in Europe: Framework for Income Taxation – BEFIT) va oferi un cadru unic de reglementare a impozitării întreprinderilor pentru UE, prevăzând o alocare mai echitabilă a drepturilor de impozitare între statele membre. BEFIT va reduce birocrația, va diminua costurile de conformare, va reduce la minimum posibilitățile de evitare a îndeplinirii obligațiilor fiscale și va sprijini locurile de muncă din UE și investițiile în piața unică. BEFIT va înlocui actuala propunere privind o bază fiscală consolidată comună a societăților, care va fi retrasă. Comisia va lansa o reflecție mai amplă cu privire la viitorul impozitării în UE, care va culmina, în 2022, cu un Simpozion despre fiscalitate având ca subiect „Regimul fiscal în UE în perspectiva anului 2050”.
Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.