România va găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice

România va găzdui sediul viitorului Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), ca urmare a votului acordat de statele membre ale UE, a anunțat astăzi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat. „Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru. Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiții puternice între mai multe state membre, orașul câștigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către  Comisia Europeană”, menționează MAE.

Prin decizia de plasare la București a Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european și expertiza deosebită pe care țara noastră o deține în domeniul digital și al securității cibernetice. Totodată, rezultatul obținut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice intense în ultima perioadă derulate atât la București și Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre.

„România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală”, a declarat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by