Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Politica fiscală a UE, în centrul dezbaterii candidaților la președinția Comisiei Europene

Miercuri, 16 mai a.c., candidații pentru șefia Comisiei Europene au participat la o dezbatere electorală, organizată la Bruxelles, referitoare la cele mai importante teme de pe agenda UE, printre care și politica fiscală. În ceea ce privește impozitarea economiei digitale, Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller (Grupul Verzilor), Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (S&D) au convenit asupra necesității găsirii unei soluții comune la nivelul UE pentru impozitarea echitabilă a giganților digitali. Referitor la impozitele corporative, Vestager și Timmermans și-au reînnoit sprijinul pentru introducerea unei rate minime comune a impozitelor corporative la nivelul UE. Pe de altă parte, Jan Zahradi (CRE) a refuzat ideea introducerii unei taxe paneuropene care, potrivit acestuia, ar încălcă legitimitatea statelor membre de a majora impozitele. Manfred Weber a relansat sprijinul familiei popularilor europeni pentru propunerea Comisiei de a renunța la principiul votului în unanimitate în cadrul Consiliului, în favoarea votului cu majoritate calificată în anumite domenii fiscale.

Consiliul ECOFIN a eliminat trei țări de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante și nu a ajuns la o poziție comună cu privire la impozitarea economiei digitale

Vineri, 17 mai a.c., Consiliul ECOFIN a decis să elimine Aruba, Barbados și Bermuda de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante. Lista a fost stabilită în decembrie 2017 și include 12 țări: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

În plus, în cadrul Consiliului ECOFIN s-a discutat despre reformele fiscale internaționale actuale în vederea pregătirii dezbaterilor de la nivelul OCDE și G20, ce urmează să aibă loc în luna iunie, în Japonia. Miniștrii au evaluat posibilitatea pregătirii negocierilor pentru a găsi soluții pe termen lung, care includ atât impozitarea economiei digitale, cât și aspecte mai largi legate de alocarea drepturilor de impozitare și concurența fiscală.

În final, miniștrii de finanțe nu au ajuns la un acord definitiv privind cele trei propuneri referitoare la accizele la alcool și băuturi alcoolice aflate în discuție. Consiliul va continua să lucreze pentru a ajunge la un compromis pentru pachetul de măsuri care să poată fi acceptat de toate statele membre cât mai repede posibil.

Directiva privind TVA simplificată pentru IMM-uri nu este pregătită pentru a fi discutată în cadrul ECOFIN

Cu câteva zile înainte de ședința ECOFIN de vineri, 17 mai a.c., propunerea de Directivă privind simplificarea TVA pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) a fost eliminată de pe ordinea de zi. Mai multe țări (Germania, Regatul Unit, Olanda și Irlanda) au considerat că textul nu este încă pregătit pentru o discuție la nivel ministerial. Principalele puncte aflate în discuție se referă la cele două praguri: pragul cifrei de afaceri anuale până la care livrările de bunuri și prestările de servicii de către întreprinderile mici din statul membru de origine pot fi scutite de TVA și indemnizația pentru IMM-uri care depășește ocazional pragul cifrei de afaceri anuale cu un anumit maxim. Mai mult, în ciuda propunerii Comisiei de a aplica noile norme începând cu 1 iulie 2022, anumite state membre au solicitat mai mult timp pentru a-și adapta legislația națională și sistemele informatice în vederea conformării cu noile norme.

Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru combaterea fraudei în domeniul TVA

La 15 mai a.c., Comisia Europeană a lansat un instrument de analiză a rețelelor de tranzacții (Transaction Network Analysis-TNA) pentru combaterea fraudei în domeniul TVA. Instrumentul va mări viteza cu care autoritățile pot descoperi activitățile suspecte, permițând acestora să acceseze informații transfrontaliere cu privire la tranzacții într-un mod rapid, ceea ce duce la o acțiune mai promptă atunci când sunt semnalate posibile fraude în materie de TVA. Instrumentul a fost dezvoltat printr-o strânsă colaborare între statele membre și Comisia Europeană și va permite o cooperare mult mai apropiată între experții rețelei UE din domeniul antifraudă în ceea ce privește analiza în comun a informațiilor, astfel încât fraudele de tip „carusel” privind TVA să poată fi detectate și interceptate cât mai rapid și mai eficient posibil.

Cele 10 puncte referitoare la justiția fiscală de pe agenda Grupului Verzilor/ALE

Marți, 14 mai a.c., Grupul Verzilor/ALE din Parlamentul European a publicat cele zece priorități cheie ale justiției fiscale pentru perioada 2019-2024. De asemenea, Sven Giegold (deputat european, Germania) a subliniat că aceste priorități vor ghida negocierile Grupului Verzilor pentru numirea următorului președinte al Comisiei Europene. Principalul punct de vedere ridicat este combaterea spălării banilor prin înființarea unei structuri de poliție financiară la nivel european. În plus, aceștia doresc să oprească programele de vize de aur în UE și să consolideze lista paradisurilor fiscale prin sancționarea țărilor care se află pe această listă. În cele din urmă, în ceea ce privește impozitele corporative, Grupul Verzilor susține o rată minimă efectivă de impozitare pentru societățile din întreaga UE, o raportare publică pe fiecare țară și o modernizare a sistemul fiscal în vederea asigurării impozitării echitabile a economiei digitale.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by