Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Comisia Europeană relansează propunerea de vot cu majoritate calificată în domeniul impozitării energiei

Marți, 9 aprilie a.c., Comisia a publicat un comunicat de presă, intitulat Un proces mai eficient și democratic de luarea a deciziilor în politica energetică și climatică a UE, conform căruia se intenționează trecerea la procedura de vot cu majoritate calificată (QMV) privind impozitarea energiei în cadrul Consiliului. Potrivit Comisiei, trecerea la procedura legislativă ordinară în materie de impozitare în domeniul mediului, a climei și energiei ar facilita alinierea regimului fiscal la obiectivele politicii energetice și climatice ale UE. Prin acest comunicat, Comisia sugerează că propunerile în domeniul impozitării energiei ar putea fi înaintate în temeiul așa-numitei clauze pasarele (Articolul 192, Alineatul (2)  din Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene) care prevede posibilitatea aplicării votului cu majoritate calificată (QMV) în chestiuni de natură ecologică. Alegerea acestei proceduri de vot ar putea fi justificată pentru măsurile de impozitare în domeniul ecologic, care vizează reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante sau îmbunătățirea eficienței energetice, priorități-cheie ale strategiei Uniunii Europene în domeniul energiei și, de asemenea, priorități ale Acordului de la Paris.

Impozitarea digitală: Statele membre UE trebuie să adopte o singură abordare la nivel internațional

La 6 aprilie a.c., miniștrii de finanțe europeni s-au întâlnit la București pentru o reuniune informală pentru a discuta, printre altele, despre rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice. În mod particular, Ángel Gurría, Secretarul General al OCDE, a informat miniștrii despre progresele înregistrate pentru a ajunge la o soluție internațională privind impozitarea digitală. Valdis Dombrovskis, Vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, comisar responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a motivat, în cadrul unei conferințe de presă, decizia Comisiei de a propune dezbaterea acestui subiect la Consiliul ECOFIN din luna mai a acestui an, în vederea coordonării poziției statelor membre pentru pregătirea reuniunii G20 din iunie 2019. Comisarul european a precizat că „statele membre au, evident, mai multă influență dacă vorbesc cu o singură voce”, adăugând că, în situația în care s-ar ajunge la un acord la nivel internațional în domeniul impozitării digitale, Comisia își va adapta planul pentru a se asigura că se încadrează într-un context internațional mai larg.

Studiul Comisiei Europene privind politica fiscală din 2018

Comisia Europeană o publicat un document prin care prezintă situația actuală fiscală din Uniunea Europeană, intitulat Studiu  privind politica fiscală în UE din 2018. Conform studiului, nivelul total al impozitării diferă în mod considerabil în statele membre: în 2016, raportul impozitare-PIB a variat de la 46,4% în Danemarca, la 23,3% în Irlanda. Mai mult, acesta subliniază că nivelul încasărilor impozitelor corporative (CIT) s-a aflat în declin permanent în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Pe de altă parte, cotele standard de TVA au rămas stabile din anul 2013, situându-se la un nivel mai ridicat față de anii anteriori crizei. Un capitol specific al studiului este dedicat Reformelor fiscale din UE și al opțiunilor de politică, în care sunt subliniate reformele specifice din statele membre. De asemenea, sunt evidențiate principalele inițiative propuse de Comisia Europeană încă din 2015, în vederea creării unui sistem fiscal mai eficient și prin care se enumeră o serie de opţiuni puse la dispoziția statelor membre cu scopul îmbunătățirii sistemelor  fiscale.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by