3. Ziua Naţională a Contabilului Român

Instituirea zilei contabilului român a fost motivatã de faptul cã multe alte profesii din România,unele cu membri mult mai puţini decât numãrul profesioniştilor contabili, sãrbãtoresc anual o zi a lor în care fac bilanţul muncii, premiazã colegii cu merite deosebite şi, nu în ultimul rând, se distreazã.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie? Pentru cã profesia contabilã este privitã ca cea care gestioneazã, calculeazã şi pãstreazã echilibrul între “cât trebuie”şi “de unde luãm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact şi echilibru. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintã de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe. Nu mai punem la socotealã faptul cã existã chiar şi un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanţã. Toate acestea au determinat sã se aleagã o zi care sã sugereze echilibrul şi sã aibã legãturã cu instrumentele de lucru ale profesiei noastre. Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre varã şi toamnã, când ziua este egalã cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţã. Propunerea a fost aprobată de Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din 2 septembrie 2004, care a adoptat-o în unanimitate şi cu mare entuziasm, prin Hotãrârea nr. 04/52. Materializarea acestei idei a revenit Consiliului Superior, care, prin Hotãrârea nr. 04/62 din 20 noiembrie 2004, a aprobat Normele nr. 12.726/2004 privind modul de organizare şi desfãşurare a manifestãrilor prilejuite de ziua de 21 septembrie ca zi naţionalã a contabilului român.

Oficial, prima ediţie a sãrbãtoririi “Zilei naţionale a contabilului român” a fost 21 septembrie 2005.

Extras din Normele nr. 1.2726/21 septembrie 2004

Ziua de 21 septembrie va fi sãrbãtoritã în fiecare an de cãtre toţi profesioniştii contabili din România, membri ai CECCAR sau angajaţi în diverse ramuri ale economiei.

Prilej de aniversare pentru toþi contabilii din România, ziua de 21 septembrie va fi sãrbãtoritã în întreaga ţarã, prin manifestãri cultural ştiinţifice, întâlniri social-profesionale, simpozioane, mese rotunde etc., organizate sub patronajul filialelor CECCAR de la nivel teritorial, cu scopul promovãrii imaginii, intereselor şi rolului contabilului într-o economie de piaţã concurenþialã. (…)

Acţiuni de mediatizare a zilei de 21 septembrie vor avea loc sãptãmânal, începând cu data de 15 iulie a fiecãrui an, prin toate mijloacele de informare: presa localã, radio şi TV. Pânã la data de 1 septembrie a fiecãrui an se vor transmite tuturor directorilor economici, directori financiari, contabililor-şefi sau responsabililor cu activitãţile financiar-contabile din societãţile comerciale scrisori invitaţii cuprinzând informaţii cu privire la modul de organizare şi desfãşurare a zilei de 21 septembrie.

La sediul fiecãrei filiale se va ancora un banner care sã marcheze aceastã manifestare.

La desfãşurarea manifestãrilor care vor avea loc în ziua de 21 septembrie, pentru o mai largã participare, vor fi invitaţi reprezentanţii locali ai instituţiilor statului şi mediului de afaceri din judeţ. (…)

Pentru a sãrbãtori în mod unitar ziua contabilului român, ora de deschidere oficialã a manifestãrilor va fi 10,00 (a.m.), iar deschiderea va fi fãcutã de cãtre preşedintele filialei CECCAR.

Cu ocazia manifestãrilor vor fi prezentate toate publicaţiile editate de CECCAR, sub formã de standuri de prezentare şi/sau vânzare.