Documente de lucru ale ECGI din seriile Finanțe și Drept

În cadrul parteneriatului cu Rețeaua pentru cercetare în științe sociale (SSRN), Institutul European pentru guvernanță corporativă (ECGI) publică documente de lucru din seriile Finanțe și Drept. Principalul obiectiv al celor două serii este de a promova lucrări de cercetare pe teme conexe guvernanței corporative, ai căror autori sau co-autori sunt Membri ai grupului de cercetare al ECGI. Întreaga serie de documente de lucru Finanțe și Drept sunt disponibile online.

Mai multe detalii despre cum puteți deveni membru cercetător al ECGI și despre cum puteți publica o lucrare pe pagina Institutului sunt disponibile pe pagina următoare: http://www.ecgi.org/wp/qanda.php

Una din lucrările recent publicate în această serie este cea elaborată de Guido Ferrarini, profesor la Universitatea din Genova și membru ECGI – Să înțelegem rolul guvernanței corporative în instituțiile financiare ce tratează reforma dreptului corporativ în instituțiile financiare.

Așa cum argumentează autorul „este posibil ca pendularea între guvernanța corporativă și reglementările financiare să fi mers prea departe, ca rezultat al unor așteptări nerealiste și idealizate pe care le au adesea reformatorii; […] guvernanța corporativă trebuie să recâștige o parte din terenul pierdut, poate chiar prin afirmări spontane ale rolului important pe care îl au consiliile de administrație în cadrul instituțiile financiare și printr-o de-reglementare prudentă a mecanismelor de guvernanță de către autoritățile de supervizare”.

Lucrarea cercetează modul în care, după criza financiară declanșată în 2008, mare parte din vina pentru numeroasele falimente bancare a fost atribuită unei guvernanțe corporative deficitare. Ca urmare, reglementarea și supervizarea au fost intensificate pentru a completa, uneori chiar pentru a înlocui, în cazuri considerate mai grave, guvernanța corporativă a instituțiilor financiare.

Written by

Leave a Reply

Message