Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Curtea Europeană de Conturi semnalează evaziunea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru tranzacțiile comerciale efectuate prin mijloace electronice

Marți, 16 iulie 2019, Curtea de Conturi Europeană a publicat un nou raport în care este semnalată vulnerabilitatea comerțului electronic în ceea ce privește evaziunea TVA și a taxelor vamale. În raport, auditorii observă un nivel scăzut al controalelor privind colectarea TVA efectuată de autoritățile fiscale naționale și, de asemenea, constată un nivel insuficient al monitorizării efectuate de Comisia Europeană. UE nu poate preveni abuzurile referitoare la evaluarea deliberată a mărfurilor sub plafoanele fixate pentru a beneficia de scutirea plății TVA sau a taxelor vamale. Pentru a remedia acest aspect,raportul recomandă Comisiei să monitorizeze măsura în care statele non-UE răspund cererilor din partea statelor membre, în conformitate cu acordurile de asistență administrativă reciprocă dintre acestea. De asemenea, raportul sugerează posibilitatea utilizării unor sisteme de colectare „bazate pe tehnologie”, inclusiv a monedelor digitale cu scopul combaterii fraudei în materie de TVA în domeniul comerțului electronic.

Comisia ia în calcul extinderea derogării fiscale pentru rom pentru regiunile ultraperiferice franceze

Luni, 8 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat procesul de evaluare pentru a decide posibilitatea de a permite în continuare Franței, după anul 2020, să aplice o cotă redusă pentru anumite impozite indirecte pentru rom, cunoscut ca produs „tradițional” fabricat în Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica și Réunion. Decizia Consiliului din 20 februarie 2014 autorizează această derogare fiscală până la 31 decembrie 2020. Prin urmare, în conformitate cu această decizie, Comisia trebuie să evalueze, înainte de finalul anului 2020, dacă motivele care justificau inițial această derogare sunt încă valabile. În cazul în care evaluarea confirmă că este încă justificat ca Franța să aplice cote reduse de accize pentru romul importat în Franța metropolitană după 2020, Comisia va propune o decizie de autorizare, în locul celei din 2014, pe parcursul celui de-al patrulea trimestru din 2019.  Consultarea pentru această inițiativă este deschisă pentru comentarii până la 5 august 2019.

Consiliul adoptă recomandările Comisiei Europene specifice fiecărei țări pentru anul 2019

Consiliul a adoptat recomandările Comisei Europene (pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați newsletterul trimestrial ETAF). Acesta a emis recomandări și avize pentru anul 2019 adresate statelor membre cu privire la politicile economice, de ocupare a forței de muncă și politicile fiscale, încheindu-se astfel exercițiul Semestrului european din acest an. Recomandările au fost discutate anterior în cadrul Consiliul European din iunie și aprobate de Consiliul EPSCO din luna iulie a acestui an. În ciuda incertitudinilor globale și condițiilor mai puțin favorabile, se estimează că economiile tuturor statelor membre vor crește în 2020, iar nivelul șomajului va atinge cele mai mici valori din ultimii ani. În acest context, recomandările specifice fiecărei țări vizează punerea în aplicare a reformelor structurale eficiente, stimularea strategiilor de investiții și încurajarea unor politici fiscale responsabile.

Statele membre G7 au ajuns la un acord de principiu referitor la impozitarea minimă a societăților

Miercuri, 17 iulie a.c., la Chantilly, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din statele membre G7 (Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada, Statele Unite și Japonia) au făcut progrese reale în ceea ce privește reforma sistemului fiscal internațional. Discuțiile au avut loc pe baza programului de lucru al OCDE, convenit la Summit-ul G20 de la Osaka din luna iunie a acestui an, unde s-a propus o abordare bazată pe doi piloni.

Primul pilon s-a axat pe modalitatea de reformare a normelor fiscale internaționale pentru a determina unde trebuie plătit impozitul, în ce bază și maniera de alocare a profiturilor impozabile între jurisdicții în era digitală. O sursă prezentă la Summit a confirmat „o dorință reală de rezolvare urgentă a acestui aspect din partea liderilor politici”. Cu toate acestea, sursa a constatat, de asemenea, existența unor discuții cu privire la criteriile specifice și, în special, la modalitatea de a lua în considerare diferitele modele de afaceri. Conform aceleiași surse, introducerea unui nivel minim de impozitare efectivă a întreprinderilor, cel de-al doilea pilon al reformei fiscale, ar fi determinat un consens foarte larg asupra acestui principiu în cadrul reuniunii. De asemenea, un reprezentant al Președinției franceze a G7 a precizat: „Pentru prima dată, principiul unui impozit minim pe societăţi a prins rădăcini”.  Așa cum s-a anticipat, însă, miniștrii de finanțe nu au putut să convină asupra unei cote sau asupra unui interval al cotelor de impozitare.

Ursula von der Leyen a fost aleasă preşedinte al Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, reprezentat al formațiunii creștin-democrate din Germania, a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene pentru următorii 5 ani. În timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, ce a avut loc marți, 16 iulie a.c., președintele ales a obținut 383 de voturi favorabile. Comisia „von der Leyen” va prelua oficial mandatul la 1 noiembrie 2019. Între timp, președintele ales va trebui să constituie Colegiul alcătuit din cei 28 de comisari, pe baza propunerilor fiecărui stat membru. Comisarii desemnați vor fi audiați de comisiile competente ale Parlamentului European înainte ca întreaga Comisie viitoare să fie aprobată în timpul sesiunii plenare.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by