Newsletterul trimestrial ETAF: Recomandările Comisiei Europene pentru fiecare țară în domeniul dreptului profesional și legislației fiscale

ETAF a publicat newsletterul lunii iulie, în care sunt prezentate principalele noutăți fiscale europene din ultimele trei luni. Redăm mai jos recomandările Comisiei Europene specifice pentru fiecare țară membră ETAF în domeniul dreptului profesional și legislației fiscale. Newsletterul integral, în limba engleză, poate fi consultat pe site-ul organizației.

Semestrul european: Recomandările specifice pentru fiecare țară în domeniul dreptului profesional

Reglementarea profesională ridicată și condițiile restrictive de intrare pe piață par a fi numitorul comun al recomandărilor Comisiei Europene (CE) specifice pentru fiecare țară pentru toate jurisdicțiile membre ETAF. Comisia a publicat recomandările sale la 5 iunie a.c., analizând programele naționale de stabilitate și reformă ale statelor membre sugerând, în același timp, modalități de consolidare a pieței unice.

În ceea ce privește Belgia, Comisia consideră cadrul de reglementare pentru profesioniștii contabili și consultanții fiscali a fi considerabil mai restrictiv față de media UE. Biroul Federal de Planificare din Belgia estimează că reducerea sarcinilor administrative globale pentru serviciile juridice și de contabilitate este necesară, în vederea creșterii productivității muncii. În lumina acestei evaluări, Comisia recomandă reducerea sarcinilor administrative și de reglementare pentru înlăturarea barierelor în calea concurenței, în special pentru serviciile profesionale.

În cazul Franței, Comisia constată că, în pofida progresului și adoptării unor reforme ambițioase, barierele la intrarea pe piață persistă, iar concurența în sectorul serviciilor pentru întreprinderi și al profesiilor reglementate rămâne scăzută. Datele arată că nivelul de restricții de reglementare în sectorul serviciilor contabile și în sectorul juridic din Franța este mai mare față de media Spațiului Economic European. Principalele bariere se referă la condițiile restrictive de autorizare, activitățile rezervate deținătorilor unor anumite calificări, cerințele legate de structura acționarilor și a drepturilor de vot.

Referitor la Germania, Comisia ajunge la concluzii și cerințe similare celor din anii precedenți. Aceasta susține că barierele în calea concurenței pentru serviciile profesionale specifice sunt încă ridicate în comparație cu alte țări europene, în special pentru profesiile reglementate. De asemenea, restricțiile, cum ar fi activitățile rezervate deținătorilor unor anumite calificări și cotizațiile ar duce la subminarea concurenței. Din acest motiv, Comisia recomandă consolidarea concurenței în domeniul serviciilor pentru întreprinderi, în general, și pentru profesiile reglementate, în particular.

De asemenea, conform recomandărilor specifice pentru fiecare țară, barierele de reglementare și implicarea statului limitează concurența în Ungaria. Reglementarea anumitor profesii rămâne restrictivă. Comisia avertizează că lipsa concurenței  ar putea deveni potrivnică inovației și eficienței.

Comisia nu oferă la fel de multe detalii cu privire la cadrul de reglementare din Italia, ca în cazul celorlalte state membre. Recomandările specifice pentru fiecare țară prevăd că anumite bariere semnificative în calea concurenței persistă în anumite sectoare, cum ar fi serviciile pentru întreprinderi, și sugerează că îmbunătățirea calității cadrului de reglementare ar asigura o concurență mai echitabilă.

În privința României, procedurile administrative greoaie, precum și cerințele de reglementare impuse furnizorilor de servicii, inclusiv profesiilor reglementate, împiedică dezvoltarea acestui sector.

Semestrul european: Recomandările specifice pentru fiecare țară în domeniul legislației fiscale

În cadrul semestrului european, recomandările Comisiei Europene (CE) specifice pentru fiecare țară, cuprind, de asemenea, o evaluare a sistemelor fiscale din cele 28 de state membre, sugerând modalități de îmbunătățire a acestora. Sistemele fiscale complexe, diferența dintre veniturile estimate  și veniturile reale din TVA (VAT gap) și evaziunea fiscală par fi o problemă obișnuită în țările membre ETAF.

În Programul său de stabilitate din 2019, Belgia a solicitat o abatere temporară de 0,5% din PIB de la traiectoria de ajustare privind obiectivul bugetar pe termen mediu în vederea punerii în aplicare a principalelor reforme structurale majore. Aceste reforme se referă, printre altele, la o „reorientare fiscală” și la revizuirea impozitului pe venit. Comisia a aprobat solicitarea de abatere temporară cu condiția ca aceasta să pună în aplicare în mod corespunzător convenția convenită, monitorizată în cadrul semestrului european.

Recomandările Comisiei către Franța vizează o simplificare a sistemului fiscal prin limitarea cheltuielilor fiscale, eliminarea impozitelor ineficiente și reducerea impozitelor pe producție. Comisia concluzionează că, în pofida eforturilor permanente, sistemul fiscal francez continuă să fie foarte complex. Impozitele multiple și cheltuielile fiscale prevăzute în codul fiscal conduc la scăderea accesibilității, crescând astfel  costurile de conformitate și incertitudinea juridică.

Recomandările specifice pentru Germania accentuează existența unui potențial de reducere a  impozitării distorsionate a forței de muncă prin schimbarea orientării fiscale de la piață muncii la sursele de venit care să susțină creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Comisia subliniază că îmbunătățirile din anii precedenți nu au fost urmate de progrese similare pentru a reforma sistemul fiscal din Germania. Sistemul rămâne complex, denaturează luarea deciziilor, deși ar putea oferi stimulente mai eficiente pentru investiții și consum.

Recomandările adresate Ungariei subliniază, în primul rând, necesitatea simplificării sistemului fiscal, unde un surplus de impozite specifice sectorului sau impozite mici ridică costurile de conformitate pentru IMM-uri. Mai mult, Comisia solicită Ungariei să-și consolideze lupta împotriva planificării fiscale agresive, reiterează absența impozitelor reținute la sursă pentru dividendele plătite către nerezidenți, dobânzi și plata redevențelor efectuate de societățile cu sediul în Ungaria și nivelul ridicat al intrărilor sau ieșirilor de numerar efectuat prin intermediul unui vehicul investițional special cu un impact redus în economia reală.

În cazul Italiei, Comisia evidențiază, în mod specific, nivelul ridicat al sarcinii fiscale asupra muncii și a capitalului, în detrimentul ocupării forței de muncă și al investițiilor, în timp ce alte impozite mai puțin dăunătoare pentru creșterea economică, cum ar fi impozitarea proprietății și a consumului, sunt insuficient exploatate. În plus, recomandările subliniază că diferența de încasare a TVA este printre cele mai ridicate din UE, din cauza nivelului ridicat de evaziune fiscală produs de lipsa facturării. CE a salutat obligația transmiterii electronice a dovezilor de plată, observând, în același timp, caracterul contraproductiv al pragurilor legale scăzute pentru plățile în numerar ceea ce descurajează utilizarea plăților electronice.

În conformitate cu recomandările specifice ale Comisiei pentru fiecare țară, gradul de respectare a obligațiilor fiscale în România rămâne scăzut, în principal din cauza economiei informale, ceea ce determină un nivel ridicat al muncii nedeclarate.  La fel ca în cazul Italiei, diferența de încasare a TVA rămâne foarte mare, în timp ce, predominanța plăților în numerar facilitează evaziunea fiscală. Prin urmare, Comisia recomandă asigurarea aplicării integrale a cadrului fiscal existent și îmbunătățirea conformării fiscale și a colectării.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by