Conferinţa telefonică a grupei de lucru FEE Raportare Corporativă

În data de 4 martie 2014 a avut loc conferinţa telefonică a grupei de lucru FEE Raportare Corporativă la care a participat şi reprezentantul C.E.C.C.A.R.  Conferinţa a inclus următoarele subiecte de dezbatere: implementarea recomandărilor raportului Maystadt privind restructurarea EFRAG, Ghidul privind indicatorii alternativi de performanţă lansat în consultare publică de către ESMA, comentariile FEE privind raportarea pentru fiecare ţară prevăzută de articolul 89 al Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi alte elemente de actualitate în domeniul auditului şi raportării corporative la nivel internaţional şi european.

În martie 2013 comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii Michel Barnier l-a însărcinat pe dl Philippe Maystadt să identifice şi să analizeze mijloacele prin care poate fi consolidată contribuţia Uniunii Europene la dezvoltarea standardelor IFRS şi cum ar putea fi îmbunătăţită guvernanţa organismelor europene care aprobă aceste standarde. Dl Philippe Maystadt a desfăşurat o serie de consultări şi a prezentat raportul său intitulat „Ar trebui să fie standardele IFRS mai europene? “ în faţa Miniştrilor de Finanţe la Consiliul ECOFIN din 12 noiembrie 2013. În urma acestui raport a fost declaşat un proces de restructurare a EFRAG care va fi supravegheat din partea Comisiei de dl Maystadt.

Pentru a asigura comparabilitatea si transparenta în prezentarea indicatorilor determinaţi pe baza informaţiilor din situaţile financiare, ESMA a lansat în consultare publică Ghidul privind indicatorii alternativi de performanţă. Grupa de lucru FEE va elabora o scrisoare de comentarii la acest ghid. Subiectul a fost investigat şi de Comitetul PAIB al IFAC care a emis pe 26 februarie 2014 un ghid de bune practici privind Dezvoltarea şi raportarea de indicatori financiari suplimentari.

În martie 2014 Comisia europeană intenţionează să comunice o serie de măsuri în vederea stimulării finanţării pe termen lung  care se vor concretiza în iniţiative legislative ce vizează amendarea Directivei 41/2003 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, o propunere de Directivă pentru a facilita activităţile internaţionale ale IMM-urilor, revizuirea Directivei 36/2007 privind drepturile acţionarilor, elaborarea unei recomandări de îmbunătăţire a calităţii rapoartelor privind guvernanţa corporativă şi a unei comunicări privind finanţarea de tip ‘crowdfunding’. Aceste măsuri vizează mobilizarea surselor private de finanţare pe termen lung, utilizarea mai eficientă a fondurilor publice, dezvoltarea pieţelor de capital, îmbunătăţirea accesului IMM urilor la finanţare şi atragerea finanţării private pentru infrastructură. Grupa de lucru va urmări activităţile Comisiei care vizează raportarea corporativă pentru a contribui la dezbaterile publice.

Publicat: 06 martie 2014

Written by

Leave a Reply

Message