Încrederea, corupția și dezvoltarea sustenabilă reprezintă aspecte interconectate în atitudinea publicului față de sistemul fiscal

În cadrul Studiului privind încrederea publică în sistemul fiscal, realizat de ACCA, IFAC și CA ANZ, au fost intervievate 7.700 de persoane la nivel mondial și a relevat faptul că profesioniștii contabili au un rol esențial în tratarea corupției, aceasta afectând negativ atitudinile față de fiscalitate în economiile de la nivel mondial.

Rezultatele studiului arată că 53,8% dintre respondenți percep corupția ca fiind un factor important, însă majoritatea persoanelor consideră că rolul profesioniștilor contabili contribuie la îmbunătățirea sistemelor fiscale făcându-le mai eficiente (59%), mai eficace (57%) și mai juste (55%). Totodată, 68% dintre respondenții din statele G20 văd cel puțin o conexiune între fiscalitate și dezvoltarea durabilă, iar 57% ar fi pregătiți să plătească impozite mai mari în sprijinul acesteia.

În acest context, nivelul ridicat de încredere în profesioniștii contabili este mai important ca niciodată. Studiul arată că aceștia rămân categoria cu cel mai mare grad de încredere în rândul părților interesate din domeniul fiscalității în fiecare stat G20, așa cum s-a relevat în fiecare studiu realizat cu privire la încrederea publică în sistemul fiscal la nivelul G20 de la lansarea inițiativei în 2017.

Principalele constatări ale studiului arată că încrederea în părțile interesate cheie s-a îmbunătățit în majoritatea regiunilor, însă există încă variații semnificative. Totodată, oamenii privesc sistemele fiscale ca mecanism pentru schimbarea pozitivă, dar sunt îngrijorați cu privire la corupție. Nu în ultimul rând, studiul a constatat că oamenii consideră că nivelul impozitelor plătite este rezonabil.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by