Profesia contabilă, la ceas aniversar: 102 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România
Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor
Joi, 13 iulie a.c., Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cel mai mare organism profesional din Sud-Estul Europei, reprezentând peste 35.000 de membri experți contabili și contabili autorizați, a organizat cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, o sărbătoare cu tradiție a vieții contabile din țara noastră. Evenimentul din acest an a marcat împlinirea a 102 ani de la reglementarea profesiei contabile în țara noastră prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 13 iulie 1921.
Cel mai important eveniment dedicat profesiei contabile din România a fost celebrat la nivel național în cele 41 de județe și în Municipiul București, sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!. Experți contabili și contabili autorizați din întreaga țară, membri ai corpului profesional, au dezbătut, alături de partenerii instituționali ai profesiei – instituții și autorități de reglementare, mediul de afaceri și mediul educațional –, rolul esențial al contabilității criminalistice, de a ajuta organizațiile să navigheze în siguranță în mediul financiar-economic complex, incert și volatil de astăzi, tema ediției din acest an a evenimentului.
Manifestarea ce a avut loc la București, la Radisson Blu Hotel, dedicată ediției de anul acesta a Zilei Naționale a Contabilului Român, organizată la nivel central împreună cu filiala București, a reunit peste 300 de profesioniști contabili, precum și reprezentanți ai Guvernului României, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, parlamentari, oficiali ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, Autorității Electorale Permanente, Curții de Conturi a României, Corpului de Control al Prim-ministrului, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Inspectoratului General al Poliției Române, Oficiului Național al Registrului Comerțului, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, ai instituțiilor de învățământ superior și liceal cu care CECCAR are parteneriate de colaborare.
Au adus în prim-plan rolul important al profesioniștilor contabili pentru asigurarea ordinii și securității afacerilor și reprezentanți ai organizațiilor patronale și antreprenoriale: Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, Casa Socială a Constructorilor, Confindustria România, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Patronatul Societăților din Construcții și TIAD – Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România.
În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena-Ecaterina Chivu, a transmis mesajul Corpului, reiterând, cu acest prilej, importanța profesioniștilor contabili pentru economia națională: „În fiecare an, ne bucurăm să celebrăm contribuția excepțională a membrilor CECCAR la impunerea, în interes public, a profesionalismului în domeniul financiar-contabil – bazat pe cei doi piloni fundamentali, competența și etica profesională – și să reflectăm asupra realizărilor și impactului pe care aceștia l-au avut asupra dezvoltării organizațiilor și comunității în care activează”.
„Ziua Națională a Contabilului Român este, totodată, o oportunitate de a reflecta asupra evoluției profesiei și a provocărilor cu care ne confruntăm. Într-o lume aflată în continuă schimbare, este esențial să rămânem mereu actualizați și să ne adaptăm continuu. Transformarea digitală, modificarea paradigmei de creare a valorii, sustenabilitatea, distrugerea creativă, consolidarea globalizării sunt dimensiuni pe care liber-profesioniștii contabili trebuie să le aibă în vedere în managementul schimbării. Smart accounting for smart economy definește procesul schimbării pentru profesia noastră”, a punctat prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt și vicepreședinte al Consiliului superior.
Topul celor mai de succes profesioniști contabili din România
Ca în fiecare an, Ziua Națională a Contabilului Român a reprezentat și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe aceștia în cadrul Topului local și național al membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.
Topul național al membrilor CECCAR este disponibil pe site-ul nostru.