Principalii participanți de pe piața financiară fac apel la o aliniere mai puternică a eforturilor de reglementare și normalizare a standardelor în jurul prezentării de informații privind sustenabilitatea
La 30 august, 65 de companii, investitori și firme de contabilitate de la nivel mondial s-au alăturat apelului ca eforturile de normalizare a standardelor să se alinieze mai mult la o bază globală pentru raportarea informațiilor privind sustenabilitatea și să sprijine acest demers. Declarația aprobată a fost elaborată în comun de Consiliul Mondial al Întreprinderilor pentru Dezvoltarea Durabilă (WBCSD), Principiile pentru Investiții Responsabile (PRI) și Federația Internațională a Contabililor (IFAC).
Pe lângă răspunsurile la consultarea formală, această declarație clarifică interesul și sprijinul care stau la baza unei alinieri a eforturilor de normalizare a standardelor în materie de sustenabilitate. Toate eforturile semnificative ale Consiliului pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB), Comisiei pentru Burse și Valori Mobiliare din SUA (SEC) și ale Comisiei Europene, alături de Grupul consultativ european pentru raportări financiare (EFRAG), au scopul de a trata necesitatea ca raportarea corporativă să evolueze și să se îmbunătățească pentru a include și a avea în vedere informații privind sustenabilitatea. Cu toate acestea, proiectele de standarde și inițiativele curente nu sunt compatibile tehnic din punctul de vedere al conceptelor, terminologiilor și parametrilor.
Pe măsură ce aceste dispoziții propuse privind prezentarea informațiilor legate de sustenabilitate sunt perfecționate și finalizate, principalii participanți de pe piața financiară solicită organismelor de reglementare să evite fragmentarea reglementării și a normalizării standardelor prin alinierea conceptelor, terminologiilor și parametrilor pe care sunt fundamentate aceste dispoziții.
Este necesară o bază globală cuprinzătoare de prezentări de informații privind sustenabilitatea pentru ca entitățile raportoare să evite povara nejustificată și ca investitorii să ia decizii care să contribuie cu adevărat la rezultate sustenabile. De asemenea, un sistem de raportare corporativă consecvent, comparabil, fiabil și care poate fi asigurat este indispensabil pentru a furniza părților interesate o imagine clară și precisă a capacității organizației de a crea valoare sustenabilă în timp.
Declarația, care include și lista entităților semnatare, pot fi consultată pe site-ul IFAC, fiind disponibilă atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.
Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.