Proiectul procedurii privind reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare/detașare, în consultare publică pe site-ul MMSS

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat, în transparență decizională, proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. IV alin. (1) și (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative. Proiectul va reglementa procedura privind reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, a indemnizației de detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate primite de salariați, care poate fi realizată de organele fiscale în temeiul art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în urma controalelor realizate de organele competente ale Inspecției Muncii, prin care se constată situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii.

Potrivit proiectului, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, efectuează controale specifice la contribuabilii stabiliți pe teritoriul României care, în cadrul prestării de servicii transnaționale, detașează, pe teritoriul unui stat membru, altul decât România sau pe teritoriul Confederației Elveției, salariați cu care au stabilite raporturi de muncă. În urma controalelor realizate prin inspectoratele teritoriale de muncă, Inspecția Muncii procedează la constatarea situațiilor de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii, sau la nerespectarea prevederilor legale incidente pentru situațiile menționate. În actele de control întocmite, instituția, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va confirma, în baza documentelor prezentate de către angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by