ANAF va modifica Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100, în concordanță cu reglementările din Legea nr. 157/2022

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat, pe site-ul instituției, pentru consultare, proiectul de ordin pentru modificarea OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. Inițiatorii proiectului menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin Legea nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, au fost instituite obligații fiscale în sarcina titularilor de acorduri petroliere, respectiv impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, compensațiile aferente dreptului de trecere în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosință ca urmare a exercitării dreptului de trecere asupra imobilelor și despăgubirile acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere asupra imobilelor.

Prin OPANAF nr. 3.105/2018 de modificare și completare a OPANAF nr. 587/2016, s-a asigurat suportul declarativ pentru obligațiile menționate anterior: poziția 74 – Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore; poziția 75 – Compensații aferente dreptului de trecere în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosință ca urmare a exercitării dreptului de trecere asupra imobilelor și poziția 76 – Despăgubiri acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere asupra imobilelor, din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by