IFAC: Fundamente ale combaterii spălării banilor, părțile VII, VIII și IX

După traducerea și publicarea în limba română a primelor șase documente din serie, CECCAR continuă să vină în sprijinul profesioniștilor și pune la dispoziție traducerea în limba română a părților VII, VIII și IX din seria de documente Fundamente ale combaterii spălării banilor, publicate de IFAC. Seria a fost elaborată cu scopul de a furniza profesioniștilor contabili o mai bună înțelegere a modului în care funcționează spălarea banilor, ce pot face ei pentru a atenua aceste riscuri și cum pot avea o contribuție pozitivă în interes public.

Partea a VII-a se concentrează pe activele virtuale, o clasă de active inovatoare cu particularități unice, care prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje în comparație cu activele clasice. Activele virtuale pot fi implicate în orice etapă a procesului de spălare a banilor și sunt un element utilizat frecvent în atacurile de tip ransomware. Profesioniștii contabili trebuie să se familiarizeze cu modalitățile în care aceste caracteristici unice ale activelor virtuale pot fi utilizate în spălarea banilor și finanțarea terorismului pentru a contribui la anticiparea și combaterea acestor fenomene.

Partea a VIII-a tratează tendințele infracționale, printre care se numără traficul de droguri, sclavia modernă, traficul de carne vie, infracțiunile împotriva mediului și spălarea banilor. Acestea reprezintă amenințări majore la adresa societății, iar profesioniștii contabili joacă un rol important în combaterea lor, rămânând vigilenți la principalele indicii privind aceste infracțiuni.

Partea a IX-a detaliază două dintre instrumentele de combatere a spălării banilor pe care profesioniștii contabili le au la dispoziție pentru a lupta împotriva acestei infracțiuni, respectiv verificarea prealabilă sporită a clientului și depunerea unor rapoarte eficiente și care să genereze acțiuni referitoare la activitățile suspecte. Acestea reprezintă elemente esențiale pentru detectarea spălării banilor și protejarea reputației unui profesionist sau a unei întreprinderi.

Pentru a consulta întreaga serie în limba română accesați secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes – IFAC – Fundamente ale combaterii spălării banilor de pe site-ul CECCAR.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Written by