Forma și conținutul notificării pentru care entitățile raportoare au obligația să o trimită ONPCSB, referitoare la începerea, suspendarea sau încetarea activității care intră sub incidența Legii nr. 129/2019, oficializate
În Monitorul Oficial nr. 523 din 27 mai 2022 a fost publicat Ordinul nr. 145/2022 al președintelui ONPCSB privind aprobarea formei și conținutului notificării prevăzute la art. 302 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Potrivit articolului 302 din Legea nr. 129/2019, „entitățile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g)-k) au obligația de a notifica Oficiul, exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activității care intră sub incidența prezentei legi, în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării acestei activități”.
Notificarea se depune exclusiv electronic, prin intermediul platformei notificari.onpcsb.ro, de către următoarele entități raportoare: a) furnizorii de servicii pentru societăți sau fiducii, alții decât cei prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. e) și f) din Lege, așa cum sunt definiți la art. 2 lit. l) din Lege — entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g) din Lege; b) furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare — entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g1) din Lege; c) furnizorii de portofele digitale — entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g2) din Lege; d) agenții și dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acționează în calitate de intermediari în închirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce privește tranzacțiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro sau mai mult — entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. h) din Lege; e) alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri, inclusiv metale și pietre prețioase, numai în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele — entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. i) din Lege; f) persoanele care comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfășurată de galerii de artă și case de licitații, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro sau mai mult – entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. j) din Lege; g) persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfășurată în zone libere, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro sau mai mult – entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. k) din Lege.
Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.