Un nou articol din seria Pregătirea pentru noile Standarde privind Managementul Calității, publicat de IFAC

Vă aducem în atenție cel de-al treilea articol din seria Pregătirea pentru noile Standarde privind Managementul Calității apărut pe site-ul International Federation of Accountants, la categoria Supporting International Standards.

Seria a debutat cu un articol referitor la tratarea aspectelor privind stabilirea obiectivelor de calitate și identificarea și evaluarea riscurilor. Al doilea articol s-a referit la conceperea și punerea în aplicare a răspunsurilor la riscuri. Al treilea articol din seria menționată, intitulat Preparing for the New Quality Management Standards: ISQM 1 System Evaluation and Monitoring, tratează evaluarea și monitorizarea sistemului de management al calității.

ISQM 1 impune ca evaluarea sistemului de management al calității să fie efectuată cel puțin o dată pe an. Obiectivul sistemului de management al calității este de a oferi firmei o asigurare rezonabilă că firma și personalul acesteia își îndeplinesc responsabilitățile și misiunile în conformitate cu standardele și dispozițiile și emit rapoarte ale misiunilor adecvate circumstanțelor. În contextul ISQM 1, asigurarea rezonabilă este un nivel ridicat, dar nu absolut, de asigurare.

Evaluarea sistemului este cea care oferă firmei concluzia că obiectivele au fost îndeplinite. În consecință, standardul impune unei firme să instituie un proces de monitorizare și remediere pentru a furniza informații relevante, fiabile și în timp util cu privire la proiectarea, punerea în aplicare și funcționarea sistemului de management al calității, precum și pentru a lua măsuri pentru rezolvarea deficiențelor identificate.

Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

CECCAR va publica în curând în limba română cele 2 Ghiduri pentru implementarea pentru prima dată a ISQM 1 și 2. Urmăriți site-ul nostru pentru a fi la curent cu noutățile relevante din domeniul financiar-contabil!

Written by