Clarificări privind aplicarea prevederilor OUG nr. 111/2021

În ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj aduce, printr-un comunicat, o serie de clarificări de interes pentru agenții economici.

După cum se știe, prin hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României (în prezent HG nr. 1090/2021), o serie de activități sunt interzise, limitate, restrânse sau suspendate. Astfel, activitățile economice se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin acestea. În acest context, în comunicat se precizează:

„Luând în considerare cele menționate prin sintagma «pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial» se au în vedere toate situațiile în care activitatea angajatorului este afectată de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, care se concretizează fie în întreruperea totală a activității (interzicere, închidere, suspendare), fie prin întreruperea parțială (interzicerea desfășurării activității peste un anumit procent din capacitatea maximă a spațiului, peste un anumit număr de persoane), aceasta din urma generând în fapt o reducere a activității.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by