Fundația IFRS anunță înființarea Consiliului pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate și publicarea dispozițiilor-prototip privind prezentările de informații
În timp ce liderii lumii se reunesc la Glasgow pentru COP26, summitul global al ONU care tratează problema critică și urgentă a schimbărilor climatice, Administratorii Fundației IFRS anunță trei demersuri importante pentru a furniza piețelor financiare globale prezentări de informații de înaltă calitate cu privire la climă și alte aspecte legate de sustenabilitate:
- Formarea unui nou Consiliu pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB) care să elaboreze, în interes public, o bază exhaustivă globală pentru standarde de înaltă calitate privind prezentarea informațiilor legate de sustenabilitate cu scopul de a satisface nevoile de informații ale investitorilor;
- Un angajament din partea organizațiilor care elaborează prezentări de informații privind sustenabilitatea concentrate pe investitori de a se consolida în cadrul noului consiliu. Fundația IFRS va finaliza consolidarea Climate Disclosure Standards Board (CDSB) și a Value Reporting Foundation (VRF) formată din Sustainability Accounting Standards Board, al cărui membru este CECCAR, și International Integrated Reporting Council (IIRC) până în iunie 2022;
- Publicarea unor prototipuri ale dispozițiilor privind prezentarea informațiilor generale și a celor legate de climă elaborate de Technical Readiness Working Group (TRWG), un grup format de Administratorii Fundației IFRS pentru a efectua activitatea pregătitoare pentru ISSB.
În acord cu feedbackul primit prin intermediul consultărilor, ISSB se va baza pe activitatea inițiativelor de raportare existente concentrate pe investitori pentru a deveni normalizatorul global de standarde pentru prezentările de informații privind sustenabilitatea pentru piețele financiare.
TRWG a finalizat activitatea la cele două documente-prototip publicate la 3 noiembrie – primul, care se concentrează pe prezentările de informații legate de climă, a fost fundamentat pe recomandările TCFD, puse la dispoziție în limba română de CECCAR, și include prezentări de informații specifice domeniului de activitate, iar al doilea stabilește prezentările generale de informații. ISSB va avea în vedere prototipurile ca parte a programului său inițial de lucru.
ISSB va avea o prezență globală în mai multe locații. Punctele de lucru din Frankfurt (unde se află Consiliul de administrație și biroul președintelui) și din Montreal vor fi responsabile de funcții-cheie ce sprijină noul Consiliu și consolidează cooperarea cu părțile interesate regionale.
Erkki Liikanen, președintele Administratorilor Fundației IFRS, a declarat, cu acest prilej: „Sustenabilitatea, și în special schimbările climatice, reprezintă problema definitorie a momentului. Pentru a evalua corect oportunitățile și riscurile aferente, investitorii au nevoie de prezentări de informații privind sustenabilitatea de înaltă calitate, transparente și comparabile la nivel global care să fie compatibile cu situațiile financiare. Prin înființarea ISSB și construirea pe fundamentele inovației și expertizei CDSB, Value Reporting Foundation și alții vor fi create premisele pentru atingerea acestui obiectiv”.
Într-un comunicat de presă lansat în aceeași zi cu anunțul Fundației IFRS, IFAC reiterează suportul pentru acest demers și felicită Fundația IFRS pentru rapiditatea cu care răspunde nevoilor investitorilor, pentru a oferi o viziune holistică asupra valorii întreprinderilor și pentru a aborda criza climatică. „Schimbările climatice și alte aspecte legate de sustenabilitate au un caracter global, iar ISSB va oferi o soluție globală pentru prezentarea informațiilor necesare. Amprenta multijurisdicțională a ISSB reflectă această realitate și, sperăm, poate facilita punerea în aplicare a standardelor ISSB”, au precizat reprezentanții IFAC, în comunicat.
Pentru informații detaliate consultați comunicatul oficial publicat pe site-ul IFRS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)