MEAT intenționează modificarea și completarea reglementărilor privind comercializarea produselor și serviciilor de piață
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a lansat în consultare publică un proiect de OUG privind modificarea și completarea OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Proiectul are în vedere exceptarea în mod expres de la normele OG nr. 99/2000 a activităților privind livrarea/furnizarea de alimente în baza contractelor încheiate la distanță. De asemenea, prin reglementările incluse în proiect se abrogă prevederile care creează paralelism legislativ, care nu sunt în concordanță cu realitățile comerciale actuale, se modifică articolele ca urmare a abrogărilor necesare și se elimină procedurile birocratice și limitările impuse comercianților care nu aduc niciun beneficiu de nicio parte. „Toate aceste schimbări sunt necesare să fie modificate cu celeritate, astfel încât actul comercial să nu mai fie împovărat și îngreunat și mai mult decât este ca urmare a contextului pandemic SARS-CoV-2. Având în vedere imposibililatea unor comercianți de a-și desfășura activitatea pe perioada stării de urgență din 2020, cât și pe perioada stării de alertă în anumite cazuri, precum și ținând cont și de imprevizibilitatea și impredictibilitatea desfășurării activității economice, operatorii economici se află în imposibilitatea de a valorifica eficient economic bunurile și serviciile pe care le oferă”, spun inițiatorii proiectului, în Nota de fundamentare.
Potrivit reprezentanților MEAT, urgența adoptării proiectului de OUG se justifică și ca urmare a evoluției modelelor de comerț, care au fost nevoie să se schimbe și să se adapteze ca urmare a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemic. Având în vedere că au fost perioade în care piețele și târgurile au fost închise, precum și faptul că multe afaceri au fost nevoite să se reorganizeze, s-au dezvoltat în țară și modele noi de comert, precum cel REKO. „Lipsa reglementării și întârzierea în crearea unui cadru legislativ poate duce la consecințe asupra producătorilor locali, precum sancțiuni aplicate din interpretarea extensivă a legii, fără un temei special. De asemenea, imprevizibilitatea restricțiilor care se adoptă la nivel național, cât și local, îi determină pe comercianți să rămână cu produsele pe stoc și să ajungă în imposibilitate de plată a furnizorilor și astfel duce la închiderea afacerilor respective, care provoacă consecințe în efect de domino și asupra pieței muncii și veniturilor de la bugetul de stat. Totodată, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, cât și a autorităților naționale îndeamnă la evitarea interacțiunilor între oameni care nu sunt necesare, evitarea aglomerației și păstrarea distanțării sociale. Contrar acestora sunt procedurile birocratice de notificare a vânzărilor de lichidități, care presupun interacțiunea personală, nejustificată în fond, cu autoritățile locale, precum și cu toți ceilalți cetățeni și comercianți care stau la aceleași cozi”, se menționează în Nota de fundamentare.
Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.