DGV: Atribuirea numărului EORI de către autoritatea vamală se realizează gratuit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală a Vămilor (DGV), precizează că autoritatea vamală nu solicită niciun fel de tarif/taxă pentru atribuirea numărului EORI. Precizarea vine în contextul unor sesizări în care se menționa faptul că „în numele ANAF – Direcția Generală a Vămilor este solicitată achitarea unei taxe pentru atribuirea numărului EORI”.

„Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autoritățile vamale sau alte autorități desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici și altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia  în toate operațiunile vamale derulate de acestea, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În România, autoritatea competentă cu înregistrarea și atribuirea numerelor EORI este Direcția Generală a Vămilor”, se menționează în comunicat.

Numerele EORI se solicită de către persoanele interesate la direcțiile regionale vamale în a căror rază de competență teritorială își au sediul/domiciliul sau, în cazuri excepționale, la birourile vamale de frontieră. În vederea atribuirii numărului EORI, persoana interesată are obligația de a depune o cerere de înregistrare. Cererea se completează și imprimă în/din aplicația națională EORI. Această aplicație este disponibilă pe site-ul autorității vamale române.

Written by