Centenarul profesiei contabile reglementate în România: Mesajul din partea Ministerului Finanțelor, prezentat de Attila Gyorgy, secretar de stat
Bună ziua! Ne onorează această medalie (n. red. – medalia aniversară oferită MF în semn de apreciere a cooperării interinstituționale dintre minister și CECCAR) și ne bucurăm că putem fi alături de dumneavoastră. Permiteți-mi să împărtășesc câteva idei cu această ocazie. Avem un dublu eveniment, Ziua Națională a Contabilului Român, care este dublată de centenarul profesiei contabile.
Mă bucur că am avut șansa să fiu și eu câțiva ani membru activ al CECCAR. Uitându-mă la titlul dat acestui eveniment, consider că îl putem citi anul acesta un pic altfel, având în vedere conjunctura și evenimentele recente care ne-au afectat.
Regăsim aici aspecte care țin atât de spiritul profesionistului contabil, cât și de atitudinea pro-schimbare a acestuia și a profesiei contabile, în general. Anul trecut a fost o altfel de sărbătoare a profesiei contabile, a fost o sărbătoare atipică, determinată de pandemie. Pandemia nu numai că ne-a ținut separați, dar a adus și un lucru bun, în sensul că ne-a făcut mai rezilienți prin raportare la eventualele schimbări. Nevoia de revenire la ce a fost anterior a impus o adaptare rapidă la schimbările neprevăzute. Constatarea este valabilă inclusiv în cazul profesiei pe care o reprezentați. Cum puterea de adaptare învinge, în final, obstacolele, s-a dovedit, și cu această ocazie, că organizația a ieșit întărită, unită și mai puternică în urma acestei încercări. Criza COVID a accelerat cerința de digitalizare, fapt care a fost subliniat și în mesajul președintelui României, inclusiv în ceea ce privește activitatea experților contabili. Se știe că experții contabili au un rol important în educarea clienților, respectiv în consilierea clienților, consiliere care, de această dată, s-a mutat în online.
În condițiile în care afacerile se orientează spre latura e-business, pentru ca deciziile de afaceri să fie cele corecte, informațiile pregătite de contabili trebuie să fie user-friendly. O decizie bună presupune cunoașterea corectă a ceea ce este în spatele cifrelor din bilanț, din balanță ș.a.m.d., iar aici intervine contabilul, inclusiv prin atitudinea sa proactivă. Contabilitatea este știința cifrelor, dar aceasta nu poate vorbi de la sine.
Citește mesajul integral în CECCAR Business Magazine.