Executivul a aprobat OUG privind prelungirea, până la 1 octombrie, a termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real

Guvernul a adoptat, la inițiativa Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), OUG care prelungește, până la 1 octombrie, termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real. Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie 2021, prin Legea nr. 101/2021, s-a reintrodus obligația persoanelor juridice supuse înregistrării în registrul comerțului de a depune o declarație privind beneficiarii reali în termen de cel mult 15 zile stabilit a începe să curgă de la depunerea situațiilor financiare anuale. MEAT precizează că a promovat actul normativ „având în vedere că această obligație de raportare a fost reintrodusă în mod abrupt, chiar în perioada depunerii situațiilor financiare anuale, iar termenul a fost stabilit fără analizarea impactului în contextul pandemiei și al menținerii procedurii de depunere clasice, se generează o sarcină excesivă atât asupra mediului privat, cât și asupra aparatului administrativ însărcinat cu înregistrarea acestor declarații. În plus, Legea nr. 101/2021 nu a prevăzut norme tranzitorii cu privire la persoanele juridice care au depus situațiile financiare anuale în perioada imediat anterioară intrării în vigoare a legii, generând o incertitudine considerabilă în rândul persoanelor juridice vizate de obligațiile nou-introduse”.

În luna februarie erau înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului 1.049.835 de persoane juridice active.

Prin OUG pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate în registrul comerțului, adoptată de Executiv, se introduce un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by