Măsurile privind reducerea timpului de muncă al salariaților și acordarea unei indemnizații lunare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prelungite până la 30 iunie 2021

În Monitorul Oficial nr. 1.199 din 9 decembrie 2020 a fost publicată HG nr. 1.046/2020 privind completarea HG nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

După cum se știe, OUG nr. 132/2020 prevede, pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, ca în cazul măsurii referitoare la timpul redus de lucru, acordarea unei indemnizații lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Măsura de sprijin referitoare la reducerea timpului de muncă, precum și cea referitoare la acordarea unei indemnizații pentru profesioniști se pot aplica ori de câte ori se înregistrează stare de urgență/alertă/asediu, perioada de aplicare și procedura de acordare a măsurilor menționate fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului. În acest scop a fost aprobată HG nr. 719/2020, prin care perioada de aplicare s-a stabilit până la 31 decembrie 2020.

Noul act normativ a fost promovat ținându-se cont de evoluția situației epidemiologice din România și, în context, de necesitatea asigurării de măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by