Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 16 decembrie 2019

Von der Leyen prezintă Pactul ecologic european

La 11 decembrie a.c., Ursula von der Leyen a prezentat Pactul ecologic european în fața Parlamentului European, în cadrul unei sesiuni plenare extraordinare. Comunicarea Comisiei conține o foaie de parcurs în care sunt specificate inițiativele ce urmează a fi întreprinse. Se plănuiește revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, pentru a pune capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili și scutirile de impozite aplicate combustibililor marini și pentru aviație. Este probabil ca, prin acest demers, Comisia să propună aplicarea clauzei pasarelă pentru a permite Parlamentului European și Consiliului să acționeze în acest domeniu prin procedura legislativă ordinară, cu majoritate calificată de voturi. Mai mult decât atât, textul comunicării evidențiază impactul Pactului ecologic european la nivel național prin crearea unui context pentru reforme fiscale ample, eliminarea subvențiilor pentru combustibili fosili, astfel încât sarcina fiscală să nu fie suportată de forța de muncă, ci să se aplice poluării. În final, Comisia dorește adoptarea rapidă de către Consiliu a propunerii cu privire la TVA, pentru a permite statelor membre să utilizeze tarifele TVA în mod specific pentru a reflecta obiectivele de mediu ridicate.

Germania propune o taxă pe tranzacțiile financiare (FTT) în cadrul cooperării consolidate

La 9 decembrie a.c., Olaf Scholz, ministrul german de finanțe, a trimis o propunere pentru o taxă pe tranzacțiile financiare către miniștrii de finanțe din nouă state membre UE (Franța, Belgia, Portugalia, Austria, Slovenia, Grecia, Spania, Italia și Slovacia). Germania a propus perceperea unei rate de 0,2% pentru achizițiile de acţiuni ale companiilor cotate la bursă, cu o capitalizare pe piață de peste un miliard de euro și dorește participarea celor zece țări implicate în cooperarea consolidată. Taxa va avea un impact asupra a 500 de întreprinderi din cele zece țări vizate. Ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, a întâmpinat propunerea și a pus accent pe cooperarea dintre Franța și Germania în elaborarea acestui text, cu referire în special la principiul mutualizării. Într-adevăr, textul include o propunere de mutualizare a veniturilor fiscale pentru a sprijini țările cu piețe financiare mici, care nu-și pot acoperi costurile de colectare a taxelor cu resursele proprii.

O recapitulare a demersurilor președinției finlandeze în domeniul fiscal

La 9 decembrie a.c., Formațiunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a Consiliului a prezentat un raport care sintetiza progresul înregistrat în domeniul fiscal pe durata mandatului președinției finlandeze. Acest document evidențiază progresul înregistrat în materie de TVA, cu referire în special la transmiterea și schimbul obligatoriu de informații de plată relevante pentru TVA și la schemele speciale pentru IMM-uri. Raportul menționează, de asemenea, și implementarea TVA pentru comerțul electronic. Mai mult decât atât, raportul face referire la concluziile adoptate de către Consiliu cu privire la cadrul UE de impozitare a energiei și la discuțiile din cadrul ECOFIN referitoare la negocierile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea economiei digitale.

Comitetul TVA și-a actualizat îndrumările privind taxa pe valoarea adăugată

La 12 decembrie a.c., Comitetul TVA a publicat o versiune actualizată a îndrumărilor cu privire la TVA. Comitetul TVA este un for consultativ care are rolul de a promova aplicarea uniformă a Directivei TVA. Nu deține putere legislativă și nu poate lua decizii cu caracter juridic obligatoriu, însă oferă îndrumări cu privire la aplicarea Directivei. Prin urmare, îndrumările Comitetului TVA nu constituie interpretarea oficială a dreptului UE și nu au caracter obligatoriu pentru Comisia Europeană sau pentru statele membre UE, acestea având dreptul să nu țină cont de îndrumările respective.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by