Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 9 decembrie 2019

SUA și Franța încă dezbat propunerea OCDE din cadrul Pilonului 1

În ultimele zile, SUA și Franța au dezvăluit existența unor neînțelegeri grave cu privire la propunerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cadrul Pilonului 1, de a reforma cadrul fiscal internațional. La 3 decembrie a.c., Steven Mnuchin (Secretarul Trezoreriei SUA) a trimis o Scrisoare către Secretarul General al OCDE, Jose Angel Gurria, în care își exprimă preocuparea „față de potențialele abateri obligatorii de la stabilirea prețurilor de transfer pe baza tranzacțiilor desfășurate în condiții obiective și de la standardele privind „nexusul” fiscal”. În consecință, se pare că SUA nu sunt pregătite să sprijine abordarea unitară propusă de OCDE în cadrul Pilonului 1.

Răspunsul lui Jose Angel Gurria
atrage atenția asupra contribuției lui Mnuchin din cadrul reuniunii G20 prin care acesta a extins aria de acoperire a discuțiilor, utilizând o abordare mai convențională și noul concept de nexus. În ultimul rând, la 6 decembrie a.c., Bruno Le Maire, ministrul de finanțe francez, a declarat că propunerea SUA, bazată pe „sfera de siguranță”, este inacceptabilă atât pentru Franța, cât și pentru restul partenerilor OCDE. Prin scrisoarea sa, Jose Angel Gurria îl invită pe Bruno Le Maire la o ședință, la Paris, pentru a putea stabili de comun acord cea mai bună cale de urmat.

ECOFIN se pronunță asupra Raportării pentru fiecare țară în parte (CbCr) și asupra Directivei privind impozitarea energiei

La 5 decembrie a.c., Formațiunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a Consiliului a luat act de impasul la care s-a ajuns săptămâna trecută în Consiliul Concurenței în privința raportării CbCr. În pofida încercărilor a 10 țări (în frunte cu Luxemburg) de a schimba baza legală a prepunerii, vice-președintele executiv, Valdis Dombrovskis, a indicat faptul că Comisia nu are nicio intenție de a retrage propunerea legislativă sau de a modifica baza legală a acesteia.

În cadrul aceleiași ședințe, miniștrii de finanțe au adoptat o concluzie în vederea revizuirii Directivei privind impozitarea energiei. Textul concluziei face apel la Comisia Europeană să acorde o atenție deosebită ariei de acoperire a directivei, ratelor minime, scutirilor și reducerilor fiscale. Comisarul Paolo Gentiloni a garantat faptul că Comisia va lansa o evaluare în care se va lua în considerare impactul unei posibile revizuiri a concurenței, conectivității și a aspectelor de natură socială.

Parlamentul European aprobă o rezoluție cu privire la Reforma fiscală internațională

La 3 decembrie a.c., europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) au adoptat proiectul de rezoluție propus de către Președintele Comisiei ECON, Irene Tinagli (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Italia), prin care se face apel la o reformă fiscală internațională ambițioasă în cadrul OCDE. Textul rezoluției regretă lipsa unei abordări comune și face apel la Comisie și la statele membre să se decidă asupra unei poziții ambițioase, care să permită Uniunii Europene să se exprime cu un singur glas în cadrul acestor negocieri. Mai mult decât atât, rezoluția reamintește faptul că cei doi piloni ai reformei sunt complementari și la fel de importanți și, prin urmare, trebuie negociați ca un tot unitar indivizibil. În ultimul rând, europarlamentarii fac apel la Comisie să pregătească temeiul legislativ necesar implementării rezultatelor unui acord internațional în legislația UE. În acest sens, aceștia solicită evitarea unei baze legislative care ar necesita unanimitate în cadrul Consiliului UE, făcând referire la planul Comisiei de a face tranziția la un vot cu majoritate calificată în privința chestiunilor de natură fiscală.

Conferința ETAF cu tema Dinamica viitoare a politicii fiscale în UE

La 5 decembrie a.c., peste 80 de participanți din instituțiile UE, diferite părți interesate și numeroși consilieri fiscali au luat parte la conferința pe tema Dinamica viitoare a politicii fiscale UE organizată de European Tax Adviser Federation (ETAF) la Bruxelles. În discursul său, Maria Teresa Fabregas Fernandez, directorul Impozitare indirectă și administrație fiscală din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD), a descris posibilele priorități fiscale ale Comisiei Europene pentru următorii 5 ani. Maria Teresa Fabregas Fernandez a confirmat faptul că impozitarea digitală, Pactul ecologic european și taxa vamală pentru emisiile de carbon se vor afla în vârful agendei fiscale a UE. Pe lângă toate acestea, Comisia va continua să simplifice sistemul fiscal, precum și lupta împotriva fraudei fiscale și a regimurilor fiscale nocive și va depune eforturi în continuare pentru a asigura utilizarea „clauzelor pasarelă” în vederea tranziției la un vot cu majoritate calificată.

În cadrul primului panel al conferinței, Maria Teresa Fabregas Fernandez, Martin Martinez-Navarro (Referent la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în Cabinetul Judecătroului irlandez Collins) și Marcus Scheuren (Consilier principal în cadrul Secretariatului ECON, Parlamentul European) au discutat aceste priorități fiscale și rolul relațiilor dintre diferite instituții europene în stabilirea politicilor fiscale.

Cel de-al doilea panel s-a axat pe modul în care UE și OCDE se pot influența reciproc în proiectarea și implementarea politicilor fiscale. Bernardus Zuijdendorp, Directorul Departamentului de Inițiative privind impozitarea companiilor din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD), Comisa Europeană), Piergiorgio Valente (Președintele Confédération Fiscale Européenne) și Marek Belka (Membru al Parlamentului European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Polonia) au dezbătut stadiul în care se află propunerea de reformare a sistemului fiscal internațional al OCDE și rolul Uniunii Europene în promovarea acestui subiect la nivel global.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by