Buletinul de știri săptămânal ETAF – 16 septembrie 2019

Comisia Europeană: Raportul de evaluare a Directivei privind impozitarea energiei

La data de 12 septembrie, Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare a Directivei privind impozitarea energiei (ETD). Pe scurt, armonizarea preconizată a impozitării energiei prin intermediul directivei ETD avea scopul de a evita concurența privind taxarea energiei generată de relocarea consumatorilor de energie (adică firmele) în statele membre cu regimuri fiscale mai avantajoase. Această armonizare are scopul final de a consolida piața internă. Directiva ETD stabilește nivelurile minime de impozitare, permițând totodată statelor membre să aplice un nivel național mai mare decât cele minime și să introducă impozite suplimentare. De asemenea, directiva ETD permite statelor membre să acorde scutiri sau reduceri. Cu toate acestea, raportul evidențiază faptul că:

  • Directiva ETD nu este eficace. Nivelul minim de impozitare a contribuit într-o măsură limitată la buna funcționare a piețelor unice, dat fiind faptul că nivelurile de impozitare a energiei electrice și a gazelor naturale constituie o parte nesemnificativă din prețurile finale, iar scutirile de taxe au fragmentat și mai mult piața internă;

  • Directiva ETD nu este relevantă. Această Directivă nu mai este în concordanță cu produsele energetice utilizate în prezent;

  • Directiva ETD nu este coerentă cu celelalte obiective UE. Scutirile și reducerile sectoriale acordate de statele membre sunt în contradicție cu politicile UE.
În cadrul reuniunii informale a ECOFIN, desfășurate între 13-14 septembrie la Helsinki, miniștrii UE de finanțe au convenit asupra faptului că impozitarea poate fi un instrument pentru îndeplinirea obiectivelor energetice și climatice ale UE, însă nu au luat nicio decizie cu privire la revizuirea Directivei ETD.

Creșterea constantă a TVA colectată prin intermediul MOSS

La data de 12 septembrie, Comisia Europeană a emis analiza statistică pe anul 2018 privind mini-ghișeul unic al UE prin care se colectează TVA (MOSS). MOSS este un sistem instituit în 2015 pentru colectarea și transmiterea TVA pentru telecomunicațiile, difuziunile și serviciile electronice din cele 28 de state membre UE. Conform analizei Comisiei Europene, TVA colectată prin intemediul MOSS a crescut constant între 2015 (3 miliarde de euro) și 2018 (4,6 miliarde de euro).

Raportul OCDE privind taxa pe servicii digitale preconizată pentru luna octombrie

La data de 11 septembrie, Pascal Saint-Amans (Directorul Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală al OCDE) a confirmat faptul că în octombrie OCDE va publica un raport actualizat cu activitatea desfășurată până în prezent privind impozitarea economiei digitale. Acesta a accentuat necesitatea de a găsi o soluție globală pentru a evita proliferarea măsurilor unilaterale asemănătoare cu cele adoptate recent în Franța. Următorul pas este să se ajungă la un acord politic la nivelul G20 privind propunerea unui „prim pilon” unificat care ar putea deveni o bază de negociere. Primul pilon ar trebui să asigure un set nou de reguli privind modul de alocare al profitului grupurilor multinaționale între state în funcție de reședința clienților sau a utilizatorilor afacerilor digitale. Conform declarației domnului Saint-Amans, OCDE caută o soluție „în care nu există nici mari pierzători, nici mari învingători”. Această știre a fost emisă în aceeași săptămână în care a avut loc înțelegerea în valoare de 1 miliard de euro între Google și autoritatea fiscală franceză, care a pus capăt unui litigiu fiscal de 4 ani.

Taxa FTT urmează a fi discutată de către grupul de lucru pentru fiscalitate al Consiliului UE

Taxa pe Tranzacțiile Financiare a revenit pe agenda grupului de lucru pentru fiscalitate al Consiliului UE și urmează a fi discutată în data de 20 septembrie. Deși este devreme pentru a organiza o reuniune pe această temă între miniștrii de finanțe, este demn de remarcat faptul că discuțiile vor avea loc la câteva luni distanță de la declarația ministrului german de finanțe Olaf Scholz (la data de 14 iunie) privind un posibil acord între cele 10 state participante la cooperarea consolidată pentru introducerea taxei FTT (Franța, Germania, Belgia, Portugalia, Austria, Slovenia, Grecia, Spania, Italia și Slovacia).


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by