Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Comisia Europeană a acceptat petiția privind impozitarea carburantului de aviație

Marți, 30 aprilie a.c., Comisia Europeană a decis să înregistreze patru noi inițiative cetățenești europene. Printre altele, Comisia a convenit asupra unei petiții care propune statelor membre introducerea unei taxe pe combustibilul de aviație (kerosen). Inițiatorii petiției susțin că sectorul aviației beneficiază de avantaje fiscale, în ciuda faptului că acesta este unul dintre sursele cu cea mai rapidă creștere de emisii de gaze cu efect de seră. Apelurile de impozitare în sectorul aviației au luat amploare după propunerile lansate de Belgia și Olanda pentru introducerea unui taxe fie pe combustibili, fie pe bilete.

OCDE a lansat o consultare publică referitoare la moralul contribuabililor

La 10 aprilie a.c., Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat o consultare publică cu privire la proiectul de raport intitulat Care sunt factorii care influențează moralul contribuabililor? O analiză empirică asupra preferințelor și atitudinilor sociale cu privire la impozitare. Raportul reprezintă o actualizare a unui raport similar publicat în 2013 și include o nouă secțiune dedicată mediului de afaceri care utilizează baza de date a OCDE pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în țările în curs de dezvoltare. Documentul este disponibil pentru comentarii pe site-ul OCDE.

Statutul raportării defalcate pe țări la nivel european

În cursul următorului mandat, Comisia Europeană urmează să-și relanseze propunerea de raportarea pe fiecare țară (CbCR). În prezent, Directiva Consiliului (UE) 2016/881 din 25 mai 2016 stabilește că întreprinderile multinaționale (MNE) situate în Uniune sau care își desfășoară activitatea în UE și care dispun de un venit consolidat total mai mare sau egal cu 750 milioane de euro au obligația de a prezenta raportul pentru fiecare țară în parte. În conformitate cu Directiva, începând cu data de 5 iunie 2017, întreprinderile multinaționale trebuie să înregistreze raportarea pe fiecare țară în statul membru în care societate-mamă finală a grupului de întreprinderi multinaționale sau oricare altă entitate raportoare își au rezidența fiscală. Autoritatea competentă a unui stat membru în care fost primit raportul, prin intermediul schimbului automat, comunică raportul oricărui alt stat membru în care una dintre societățile din grupul de întreprinderi multinaționale fie își are rezidența fiscală, fie este supusă impozitării pentru activitatea economică desfășurată prin intermediul unui sediu permanent. În luna aprilie 2016, Comisia Europeană a considerat necesară o mai mare transparență din partea întreprinderilor, obligându-le astfel să facă publică raportarea pe fiecare țară. Propunerea ar impune întreprinderilor multinaționale care își desfășoară activitatea în UE, cu venituri globale care depășesc 750 milioane de euro, să publice informații esențiale cu privire la țara în care sunt generate profiturile și dacă plătesc impozitele în Uniunea Europeană, defalcat pe țări.

Aceleași reguli se aplică și în cazul companiilor multinaționale din afara Europei care își desfășoară activitatea în UE. Propunerea a fost susținută ulterior de Parlamentul European, care și-a adoptat poziția cu privire la propunere în martie 2019, confirmându-și poziția deja exprimată în 2017. Cu toate acestea, votul nu are puterea de a schimba lipsa de acțiune de la nivelul Consiliului, dosarul fiind blocat în mod oficial din cauza dezacordului dintre statele membre cu privire la temeiul juridic susținut de Comisie.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by