Comisia Europeană: Studiu privind discrepanța de încasare a impozitelor corporative

Având în vedere creșterea necesității și a interesului politic pentru estimarea corectă a impozitelor corporative, Comisia Europeană publică o serie de studii referitoare la discrepanța de încasare a impozitelor corporative.

Pe site-ul Comisiei Europene, puteți găsi mai multe studii cu privire la discrepanța de încasare a impozitelor plătite de corporații către statele membre. Raportul, apărut în iulie 2018, introduce conceptul de CIT (Corporate Income Tax Gap), adică al discrepanței de încasare a impozitelor corporative care ar trebui încasate și cele încasate de către stat. Discrepanța de încasare a CIT se referă atât la erori, omisiuni, cât și la fraudă, evaziune și evitarea plații impozitelor de către corporații.

Accesați raportul – Conceptul de discrepanță de încasare a impozitelor corporative: Metodologie de estimare a impozitelor corporative, în limba engleză.

Raportul din luna noiembrie a.c. se concentrează pe frauda în materie de TVA și pe importanța TVA (taxa pe valoare adăugată reprezintă o cincime din totalul impozitelor percepute de statele membre). Conform raportului  Comisiei Europene, statele membre pierd circa 147 de miliarde de euro anual, sau aproximativ 12% din colectarea TVA (2016 VAT Gap). O parte din pierdere poate fi legată de fraudă și evaziune, sarcina comitetului de lucru Fiscalis fiind identificarea părții din diferența de TVA aferentă fraudei și evaziunii fiscale. Astfel,  raportul se concentrează pe MTIC – Missing Trader Intra-Community – o formă de fraudă severă a TVA concentrată și organizată. Plata TVA este evitată de către un grup infracțional organizat care favorizează circularea bunurilor în tranzacții transfrontaliere între jurisdicții care nu sunt plătitoare de TVA.

Accesați raportul – Conceptul de discrepanță de încasare a impozitelor corporative: Metodologie de estimare a fraudei MTIC

Aceste studii au rolul de a explica situația curentă și de a prezenta metodologiile care ar putea fi folosite în vederea combaterii  evaziunii fiscale la nivelul Uniunii Europene.

Pentru mai multe detalii, precum și pentru a consulta și alte materiale de interes, vă rugăm accesați site-ul Comisiei Europene, secțiunea Publicații.



Sursă foto: Wikipedia

Written by