Mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, cu prilejul Congresului profesiei contabile, ediția a XXII-a

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis vineri, 28 septembrie a.c., un mesaj în deschiderea lucrărilor celei de-a XXII-a ediții a Congresului profesiei contabile, prezentat de președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil.

Vă prezentăm în continuare mesajul:

„Felicit Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România pentru organizarea celei de-a XXII-a ediţii a Congresului profesiei contabile. Este un fapt istoric că profesia contabilă a fost, în România, de o vârstă cu tatăl meu, Regele Mihai I. În cei 97 de ani de existenţă, profesia a crescut ca un vlăstar, cu un început plin de vitalitate în perioada interbelică, atunci când s-a aflat în avangarda ştiinţei contabile europene, urmat de o perioadă grea prin tenebrele comunismului, pentru a renaşte în anul 1992 într-un sistem modern, adaptat realităţii societăţii noastre.

Contabilitatea şi auditul, de multe ori denigrate ca plictisitoare, prea complexe sau inutile, sunt de fapt două necesităţi esenţiale ale organizării economice a societăţii. Întreaga ştiinţă economică, pentru a explica evoluţia societăţii umane, are la bază rezultatele sintetice ale activităţii de contabilitate, şi îşi verifică postulatele în raport de acestea. Fără contabilitate nu putem desluşi realitatea fluxurilor financiare, nu putem aprecia obiectiv randamentul unei întreprinderi, şi nu avem cheile de verificare a activităţii organelor de conducere ale oricărei entităţi.

Profesia contabilă poate şi trebuie să contribuie la întărirea disciplinei economice, oferind informaţii obiective şi corecte despre companii şi bugetele publice. Numai reconsolidând încrederea şi predictibilitatea între partenerii economici putem da avânt investiţiilor şi proiectelor pe termen mediu şi lung.

Doresc Congresului profesiei contabile să aibă parte de lucrări productive şi să se aplece asupra contribuţiei pe care această profesie o poate avea la dezvoltarea societăţii noastre”.

Sursă foto: familiaregala.ro

Written by