Metodologia privind acordarea calităţii de expert contabil doctorilor în economie
În aplicarea prevederilor art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată prin Legea nr. 42/1995, referitoare la acordarea, la cerere, a calităţii de expert contabil persoanelor care au titlul de academician, profesor şi conferenţiar universitar, doctor în economie, doctor docent, cu specialitatea finanţe şi contabilitate, se stabileşte următoarea metodologie:
I. Specialitatea finanţe şi contabilitate se dovedeşte pe baza următoarelor documente:
– diploma de doctor, eliberată de facultăţile cu profil economic;
– titlul tezei de doctorat, care trebuie să se refere la unul din subiectele privind specialitatea finanţe şi/sau contabilitate.
Toate dosarele care privesc acordarea calităţii de expert contabil doctorilor se vor depune la Secretariatul General al Corpului.
Direcţiile şi Departamentele de specialitate, vor avea în vedere următoarele:
– respectarea prevederilor art. 4 alin 1 lit. a şi c din actul normativ sus-arătat, prin prezentarea certificatului de sănătate şi a certificatului cazierului judiciar, cu termen de valabilitate neexpirat;
– copie autentificată de notarul public după diploma de doctor şi titlul şi cuprinsul tezei de doctorat.
În situaţiile în care din documentele dosarului rezultă unele neclarităţi privind profilul facultăţii sau conţinutul tezei de doctorat si pregatirea doctorala se va solicita persoanelor în cauză completarea dosarelor cu titlul şi conţinutul referatelor şi lista examenelor susţinute în perioada de doctorat precum şi cu documente din care să rezulte activitatea practică a solicitantului.
Pentru persoanele fizice care au dobândit titlul ştiinţific de doctor în afara graniţelor ţării, sunt necesare copii traduse şi autentificate de pe diploma de doctor şi cuprinsul tezei de doctorat.
Pentru candidatii care au depus documentele prevazute de Metodologie la Departamentele şi Direcţiile de specialitate ale CECCAR şi, în urma analizei efectuate, rezultă că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de normele legale, departamentele şi direcţiile de specialitate ale CECCAR emit avizul favorabil sau nefavorabil privind înscrierea la interviu pentru acordarea calităţii de expert contabil, în termen de maximum 15 zile de la primirea dosarului complet cu actele justificative menţionate care se supune aprobării Biroului Permanent al Consiliului Superior al Corpului. În funcţie de concluziile reieşite din analiza dosarului, Biroul Permanent al Consiliului Superior poate hotări asupra complexităţii interviului sau susţinerea unui examen.
II. Interviul (examenul) se susţine în faţa unei Comisii de examinare formată din:
1. Preşedintele Consiliului Superior al CECCAR – Preşedinte al Comisiei de Examinare.
2. Director General Executiv al CECCAR – membru
3. Un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice – membru
4. Un reprezentant al Ministerului Justiţiei – membru
5. Un profesor universitar ASE Bucureşti – membru
6. Directorul direcţiei gestionare societăţi şi recunoaştere profesională – secretarul Comisiei de examinare.
Comisia se poate întruni numai în prezenţa preşedintelui şi a cel puţin două persoane din celelalte trei prevăzute la pct.3 – 5.
Rezultatul interviului (examenului) se menţionează într-un proces-verbal, care se completează în două exemplare, din care unul rămâne la departamentele şi direcţiile de specialitate ale CECCAR, iar al doilea se anexează referatului care se prezintă Biroului Permanent al Consiliului Superior pentru acordarea/neacordarea calităţii de expert contabil şi înscrierea/neînscrierea în Tabloul Corpului. Decizia va fi comunicată persoanei interesate şi filialei C.E.C.C.A.R., după caz.
În cazul în care candidatul este declarat respins la interviu (examen), acesta îl poate susţine din nou, după 30 de zile.
Persoana declarată admisă are obligaţia prezentării la filiala de domiciliu în vederea depunerii dosarului de înscriere în evidenţele Corpului, conform prevederilor legale, în termen de maxim 30 de zile de la primirea Deciziei Biroului Permanent.
III. Persoana nemulţumită de modul de soluţionare a cererii sale se poate adresa Consiliului Superior, în termen de 30 zile de la primirea comunicării.
Consiliul Superior va analiza în prima sa şedinţă contestaţia şi dosarul întocmit de departamentele şi direcţiile de specialitate şi se va pronunţa prin hotărâre asupra înscrierii / neînscrierii persoanei respective în Tabloul Corpului.
Secretariatul general al Corpului, pe baza hotărârii Consiliului Superior, va comunica contestatorului hotărârea luată de Consiliul Superior.
În cazul soluţionării favorabile a contestaţiei, Secretariatul general al Corpului va comunica filialei C.E.C.C.A.R. înscrierea persoanei respective în Tabloul Corpului.
IV. Taxa de interviu se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Superior al Corpului şi se va achita de către candidat, înaintea susţinerii interviului.