Buletinul de știri ETAF din 11 februarie

Dezbatere a CESE cu privire la impozitarea economiei digitale

În data de 29 ianuarie a.c., Comitetul Economic şi Social European (CESE) a organizat o audiere, intitulată Impozitarea economiei digitalizate – Ce cale urmăm?, în scopul dezbaterii principalelor provocări fiscale actuale și găsirii soluțiilor la acestea. Stefano Palmieri, președintele Direcției economice a CESE, a subliniat că o soluție la nivel mondial ar fi cea mai eficientă, atât în ceea ce privește reglementarea, cât și pentru asigurarea unei bune guvernanțe. Având în vedere evoluția recentă a acțiunilor unilaterale, William Sample, reprezentant al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din SUA, a avertizat asupra complexității administrative generate de acest tip de inițiativă. În schimb, David Bradbury, din partea OCDE, a reamintit activitatea desfășurată la nivelul organizației în scopul combaterii evaziunii fiscale, luându-și angajamentul de a ajunge la un consens la nivel global în vederea formulării unor soluții concrete până în anul 2020.

Audierile TAX3 referitoare la Deutsche Bank și impactul evaziunii fiscale asupra bunurilor imobiliare

La 4 februarie a.c., Comisia TAX3 a organizat o audiere publică cu privire la cazul Deutsche Bank, în cadrul căreia Stephan Wilken (directorul Grupului pentru combaterea infracțiunilor financiare și spălării banilor, Deutsche Bank) și Jens Fürhoff (directorul Departamentului de prevenire a spălării banilor, Autoritatea federală de supraveghere financiară din Germania) au oferit răspunsuri cu privire la implicarea Deutsche Bank în scandalul referitor la spălarea banilor și evaziune fiscală. Stephan Wilken a fost interpelat de către deputații europeni Sven Giegold (Grupul Verzilor) și José Ignacio Salafranca (PPE) în ceea ce privește numărul angajaților implicați în infracțiuni financiare, fără însă că acesta să ofere răspunsuri concrete. Pe de altă parte, Peter Simon (S&D) a încercat să înțeleagă motivul pentru care astfel de scandaluri nu au fost descoperite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. În replică, Fürhoff a motivat că Autoritatea Fiscală a fost responsabilă pentru descoperirea acestor scandaluri, nu și Autoritatea de Supraveghere Financiară din Germania.

În ziua următoare a avut loc o a doua audiere a Comisie TAX3, intitulată Impactul evaziunii fiscale și al spălării banilor pe piețele imobiliare locale în orașele europene. În cadrul primului panel, Ilse Verker, reprezentant al Consiliului municipal din Amsterdam, a subliniat efectul devastator pe care fluxurile de bani iliciți de pe piața imobiliară le au în creșterea prețurilor clădirilor. ​​Janet Sanz, viceprimarul din Barcelona, a ridicat problema impozitării veniturilor din servicii precum Airbnb în orașe precum Barcelona. Christoph Trautvetter, expert în politici publice la Netzwerk Steuergerechtigkeit din Berlin, a explicat că o sumă imensă de bani cu origini necunoscute, plătite de societăți fictive cu sediul în paradisuri fiscale, sunt utilizate pe piața imobiliară din orașele Berlin, Paris și Londra.

Un nou președinte al Grupului de lucru pentru codul de conduită (impozitarea întreprinderilor) al Consiliului UE

La 5 februarie a.c., Grupul de lucru pentru codul de conduită (impozitarea întreprinderilor) a numit-o în funcția de președinte pe Lyudmila Petkova (Bulgaria) pentru un mandat de doi ani. Aceasta o înlocuiește pe Fabrizia Lapecorella (Italia), cea care a prezidat Grupul din 2017. În prezent, Lyudmila Petkova conduce Direcția de politică fiscală a Ministerului de Finanțe din Bulgaria. Codul de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor a fost introdus în decembrie 1997 cu obiectivul de a combate concurența fiscală dăunătoare.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi accesat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by