Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis în deschiderea Congresului organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 septembrie a.c., un mesaj în deschiderea Congresului organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire și 97 de ani de istorie a profesiei contabile reglementate în țara noastră. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în contextul Congresului dumneavoastră, un eveniment important pentru profesia contabilă din România, cea care servește la bunul mers al economiei noastre.

Activitatea membrilor CECCAR contribuie la asigurarea unui climat economic sănătos. Prudența și corectitudinea nu sunt simple cuvinte, ci principii de referință după care dumneavoastră vă conduceți și vă organizați activitatea.

Cu o tradiție de aproape 100 de ani în România, profesia de expert contabil are un rol esențial, prin sprijinul, soluțiile și îndrumarea oferite mediului de afaceri, alături de celelalte profesii din domeniul economic, cum sunt auditorii, evaluatorii, consultanții fiscali, cât și din domeniul juridic, cum sunt avocații și practicienii în insolvență. Aceste profesii liberale sunt definitorii pentru economia de piață și pentru performanțele acesteia.

Doar prin strânsa conlucrare între actorii mediului economic, atât din zona profesiilor liberale, cât și din cea direct productivă, România își poate consolida performanțele economice, prin convergența sustenabilă cu țările membre ale Uniunii Europene.

Marile trenduri globale ale digitalizării, ale tehnologiilor cloud sau ale inteligenței artificiale se fac simțite, mai repede decât credeau unii dintre noi, și în contabilitate. Inovațiile, precum optimizarea soluțiilor de înregistrare contabilă cu ajutorul inteligenței artificiale, reprezintă oportunități reale, care solicită flexibilitate și viziune. Astfel, salut alegerea inspirată a temei congresului de astăzi, pentru că viitorul sustenabil al profesiei dumneavoastră depinde în mod direct de aceste preocupări și direcții de acțiune.

Doamnelor și domnilor,

Perioada postcriză a fost una a provocărilor pentru economia noastră. În prezent, România înregistrează unele dintre cele mai înalte rate de creștere economică la nivel european. Cu toate acestea, se remarcă și adâncirea unor dezechilibre în planul sustenabilității macroeconomice.

Așteptările dumneavoastră și ale companiilor pentru care activați, de a vă desfășura activitatea într-un climat predictibil și sustenabil, sunt pe deplin îndreptățite. De aceea, nu trebuie să neglijați rolul pe care îl aveți, ca profesioniști, în a identifica și comunica soluții care să conducă la un astfel de climat.

Dumneavoastră știți foarte bine că nu este sănătos pentru o companie să se împrumute pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente. Același raționament poate fi extins și la nivelul economiei naționale. Alocarea resurselor în detrimentul investițiilor nu este un model sustenabil de dezvoltare economică. Mai devreme sau mai târziu, perpetuarea acestei abordări va conduce la limitarea oportunităților de creștere.

În acest sens, dezbaterea politicilor publice și a posibilelor soluții, cu seriozitate și responsabilitate, este nu doar un drept, ci și o obligație a tuturor actorilor politici și economici, iar cuvântul avizat al dumneavoastră este unul deosebit de important.

Doamnelor și domnilor,

În anul Centenarului, profesia dumneavoastră aniversează 97 de ani de activitate în România, iar perspectivele par promițătoare. Deși ne confruntăm în prezent cu o reducere importantă a numărului absolvenților de liceu, numărul studenților înscriși la programele de licență și masterat dedicate contabilității este totuși în creștere la marile universități din țară.

Buna pregătire și integritatea cu care vă exercitați profesia sunt active valoroase, care fac din CECCAR un brand recunoscut și respectat de mediul de afaceri din țara noastră, dar și de decidenții de politici publice.

Vă felicit pentru activitatea dumneavoastră și vă doresc mult succes în continuare!”

Sursă foto: Facebook – Klaus Iohannis

Written by