Comunicat de presă emis în urma şedinţei Consiliului ECOFIN din data de 15 februarie 2011

Consiliul a organizat o primă dezbatere referitor la un pachet de măsuri legislative care urmăresc să consolideze guvernanţa economică la nivelul UE- şi în special în zona euro-pentru a putea face faţă provocărilor cu care se confruntă pe parcursul crizei datoriei publice. Propunerile urmăresc să sporească disciplina bugetară în statele membre şi să extindă supravegherea politicilor lor economice.

În conformitate cu termenele limită stabilite de către Consiliul European, preşedinţia urmăreşte să stabilească o abordare generală pentru toate cele şase propuneri cu ocazia şedinţei Consiliului din 15 martie.

Consiliul a adoptat o directivă care urmăreşte să consolideze cooperarea administrativă în domeniul impozitării pentru a permite statelor membre să combată mult mai eficient frauda fiscală.

Directiva va satisface nevoia din ce în ce mai mare a statelor membre pentru asistenţă reciprocă- în special prin schimbul de informaţii- astfel încât acestea să poată analiza mai bine taxele datorate. Directiva asigură implementarea în UE a unui standard al OECD pentru schimbul de informaţii la cerere şi permite introducerea, pas cu pas, a prevederilor pentru schimbul automat de informaţii.

Consiliul, urmărind implementarea pentru prima dată a aşa-numitului Semestru European, care decurge dintr-o reformă mai amplă a guvernanţei economice în UE, a adoptat concluziile prin care se asigurau îndrumările de politică pentru statele membre, cu scopul de a trata provocările macroeconomice şi fiscale.

În plus, Consiliul a adoptat concluzii privind:

  • întreprinderea activităţii care vizează domeniul de aplicare al unui cod de conduită pentru impozitarea afacerilor şi care urmăreşte eliminarea situaţiilor care generează competiţie fiscală dăunătoare;
  • stabilirea priorităţilor Consiliului în negocierea, alături de Parlamentul European, a bugetului general al UE pentru 2012.

De asemenea, Consiliul a revizuit unele dintre măsurile restrictive ale UE contra Zimbabwe, înlăturând 35 de nume din lista persoanelor care nu aveau drept de viză şi cărora li se blocaseră bunurile.

Celelalte restricţii UE vor rămâne în vigoare până când se vor înregistra progrese concrete în reformele democratice din Zimbabwe.

Pentru a downloada intregul comunicat dati click aici.