Chestionarul IFAC pentru PMM-uri reflectă îmbunătățirea condițiilor economice

(New York, 6 februarie 2014) Cel mai recent Chestionar rapid al IFAC pentru practicile contabile mici și mijlocii (PMM-uri) arată că mai puțini dintre clienții acestora din categoria întreprinderilor mici sunt afectați de incertitudinile economice, sugerând poate un climat economic mai favorabil și prevestind o creștere viitoare în acest sector.

„Pe parcursul ultimilor ani, incertitudinile economice au aruncat o umbră asupra PMM-urilor și clienților lor” a menționat Președintele Comitetului PMM, Giancarlo Attolini. „Îmbunătățirea condițiilor din sectorul întreprinderilor mici, un barometru al creșterii economice, reprezintă un semn minunat pentru profesioniștii din PMM-uri și pentru economie per ansamblu. În timp ce clienții lor se pregătesc pentru creștere, PMM-urile vor ajuta, la rândul lor, la propulsarea economiilor locale în cadrul cărora își desfășoară activitatea”.

Atunci când le-au fost solicitate opiniile cu privire la Proiectul de expunere din 2013 privind raportarea auditorului lansat de către Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Certificare, în care erau propuse modificări semnificative pentru raportarea auditorului, respondenții și-au manifestat, în general, susținerea. Deși numai o minoritate restrânsă a considerat că entitățile necotate ar alege voluntar să prezinte aspecte esențiale de audit, cei mai mulți respondenți au fost de acord cu propunerea de a impune o declarație privind continuitatea activității în toate rapoartele de audit.

Chestionarul a clarificat, de asemenea, valoare diferitelor servicii și previziunile referitoare la creșterea relativă a acestora. Compilarea contabilă și alte servicii decât cele de certificare/servicii conexe s-au dovedit a fi sursele de venit cu cea mai rapidă creștere pentru PMM-uri, cu o diferență semnificativă față de audit și certificare. Aproape jumătate din respondenți au recunoscut valoarea raportării integrate pentru entitățile mici și mijlocii (IMM-uri) și aproape jumătate prevăd că, în mai puțin de cinci ani, clienții din categoria IMM vor solicita asistență pentru raportarea integrată.

Pentru concluzii suplimentare și un rezumat complet al rezultatelor, consultați Chestionarul rapid al IFAC pentru PMM-uri, concluzii la finalul anului 2013 din secțiunea dedicată Comitetului PMM de pe site-ul IFAC: www.ifac.org/SMP. Având în vedere că nu există un echilibru între ratele de răspuns pe regiuni, este posibil ca rezultatele să nu fie reprezentative din punct de vedere statistic pentru populațiile globale sau regionale de PMM-uri.

Chestionarul de la finalul anului 2013 a primit 3.709 de răspunsuri şi a fost realizat în 17 limbi, fiind desfăşurat în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie. Chestionarul are ca scop obţinerea unui instantaneu al principalelor provocări şi tendinţe care influenţează PMM-urile la nivel global. IFAC doreşte să mulţumească organizaţiilor membre şi organizaţiilor regionale care au ajutat la traducerea şi distribuirea chestionarului.

Despre Comitetul PMM

Comitetul PMM din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) reprezintă interesele profesioniştilor contabili care îşi desfăşoară activitatea în practici mici şi mijlocii (PMM-uri). Comitetul elaborează îndrumări şi instrumente şi încearcă să se asigure că nevoile PMM-urilor sunt luate în considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare şi factorii politici. De asemenea, comitetul acţionează ca un purtător de cuvânt pentru PMM-uri pentru a spori nivelul de cunoaştere a rolului şi valorii acestora, în special în ceea ce priveşte sprijinirea IMM-urilor, precum şi a importanţei sectorului întreprinderilor mici în general.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din 179 de membri şi asociaţi din 130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.