IPSASB publică un proiect de expunere privind adoptarea pentru prima dată a IPSAS-urilor pe bază de angajamente

Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) a publicat un Proiect de expunere (ED 53), Adoptarea pentru prima dată a Standardelor Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public pe bază de angajamente. Standardul propus, care se aplică entităților care prezintă situații financiare pe bază de angajamente, pe parcursul procesului de adoptare și implementare a Standardelor Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS), oferă derogări pentru perioada de tranziție.

„Entitățile înțeleg că adoptarea IPSAS-urilor pe bază de angajamente este un proces complex care necesită timp și îndrumări detaliate” a spus Președintele IPSASB, Andreas Bergmann. „Acest ED oferă un punct de început util pentru adoptarea pentru prima dată a IPSAS-urilor pe bază de angajamente. El acordă derogări transnaționale specifice de la dispozițiile din IPSAS-uri în cazurile în care costul conformității ar depăși probabil beneficiile pentru utilizatorii situaţiilor financiare. În calitate de normalizator de standarde la nivel global, IPSASB nu oferă îndrumări specifice la nivel de entitate cu privire la modul de gestionare a procesului de implementare a IPSAS-urilor. Am compilat bunele practici din domeniile relevante în Studiul 14 Tranziția la contabilitatea pe bază de angajamente: îndrumări pentru guverne și entități de stat, disponibil pe site-ul nostru, gratuit, în limbile engleză și spaniolă.

În mod specific, ED 53 acordă trei ani celor care adoptă IPSAS-urile pentru prima dată pentru a recunoaște anumite active și datorii. Perioada de tranziție este o recunoaștere a faptului că entitățile ar putea să nu aibă informații comprehensive despre existența activelor și atoriilor și ar putea fi necesare eforturi considerabile pentru identificarea, evaluarea și clasificarea activelor și datoriilor în conformitate cu IPSAS-urile. ED53 permine, de asemenea, celor care adoptă pentru prima dată IPSAS-urile să determine un substituent pentru costul de achiziție sau costul amortizat al unui activ atunci când nu sunt disponibile informații fiabile despre costul istoric.

ED 53 recomandă, dar nu impune entităților să prezinte informaţii comparative în situațiile financiare tranzitorii conform IPSAS-urilor sau în primele lor situaţii financiare conform IPSAS-urilor. Atunci când se prezintă informații comparative, ED 53 stipulează că informațiile comparative trebuie ajustate retroactiv în măsura în care sunt disponibile informații. Atunci când o entitate alege să nu prezinte informaţii comparative, ED 53 specifică situațiile financiare minime care trebuie incluse în situaţiile financiare tranzitorii conform IPSAS-urilor.

ED stipulează că trebuie prezentată o reconciliere în notele la situaţiile financiare tranzitorii conform IPSAS-urilor sau în primele situaţii financiare conform IPSAS-urilor ale unei entități. Nu este necesară o reconciliere atunci când entitatea a aplicat anterior contabilitatea de casă. Prezentarea unei reconcilieri este importantă pentru ca utilizatorii să înțeleagă relația dintre informațiile prezentate conform bazei contabile anterioare și informațiile conform IPSAS.

ED 53 identifică acele derogări tranzitorii care afectează prezentarea fidelă și capacitatea unei entități de a-și declara conformitatea cu IPSAS-urile pe bază de angajamente și separă aceste derogări de cele care nu au asemenea efecte. Derogările tranzitorii din ED 53 vor înlocui prevederile tranzitorii existente din IPSAS-uri. IPSAS-urile viitoare vor prescrie doar prevederi tranzitorii care tratează modificările aduse unui standard în cazul în care entitățile aplicau deja acel standard.

Cum puteți transmite comentarii

Pentru a accesa ED și Rezumatul acestuia, care prezintă pe scurt ED-ul, sau pentru a transmite comentarii, vă rugăm să accesați site-ul IPSASB la www.ipsasb.org. Termenul limită pentru comentarii la ED este 15 februarie 2014. IPSASB încurajează organismele membre, asociații și organismele contabile regionale afiliate IFAC să promoveze disponibilitatea acestor ED-uri membrilor și angajaților lor.

Despre IPSASB

IPSASB elaborează standarde de contabilitate și îndrumări pentru entitățile din sectorul public. Structurile şi procesele care susţin operaţiunile IPSASB sunt facilitate de către IFAC. IPSASB este susținut (atât direct financiar, cât și în natură) de la Banca Mondială, Banca de Dezvoltare din Asia, Profesioniștii Contabili Autorizați din Canada, Consiliul pentru Standarde de Contabilitate din Africa de Sud și guvernele din Canada, Noua Zeelandă și Elveția.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din 173 de membri şi asociaţi din 129 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.